A bioetanol jövedéki adójának literenként 40 forintban történő megállapítására a jövedéki adótörvényhez benyújtott módosító javaslat elfogadása ellehetetleníti a magyarországi bioetanol-gyártást és forgalmazást. Az eddig támogatott E85 kiszorítása abból következhet, hogy az autósok jelentős része úgy spórol, hogy keveri a normál benzint az alkoholos üzemanyaggal, így csökkentve az amúgy is padlón lévő benzinfogyasztást.

A  napokban robbant a hír, miszerint elveszik az egyetlen magyar megújuló üzemanyag egyedüli támogatását, a jövedéki adómentességet.  A Magyar Bioetanol Szövetség szerint a kormány a javaslataival az unió elvárásaival szembemegy, amikor nem hogy támogatja, de egyenesen megnehezíti az alternatív üzemanyagok elterjedését. A kormány előterjesztésének indoklásakor az Európai Bizottság által jóváhagyott 2006-os kedvezményre hivatkozik.  Az N236/2006-os számú európai bizottsági határozat kitér arra, hogy az állami támogatás túlkompenzációt nem okozhat, de határozottan a bioüzemanyagok elterjedésének, előállításának és forgalmazásának előmozdítása törkeszik.  A bejelentett program alapján a támogatás jövedéki adómentesség formájában nyilvánul meg.

További részletek, tények a bioetanollal és a különböző javaslatokkal kapcsolatban az Autómenedzser.hu cikkében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Visszakozott a Fidesz: kevésbé emelnék a bioetanol adóját

Az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz a zárószavazás előtt olyan módosító indítványt nyújtott be a fideszes L.Simon László, amellyel jelentősen csökkentené a bioetanol jövedéki adóját a javaslatban szereplőhöz képest.

hvg.hu Autó

Teszt: a Volvo szereti az alkoholt

A legkisebb négyajtós Volvo finom, izgalmas autó. Üzleti és családi célokra egyaránt alkalmas. Bioetanollal működő motorja lendületes autózást tesz lehetővé, olcsón üzemeltethető és nagyon környezetbarát, bár nem túl humánus. A Flexifuel változat felára hamar megtérül.

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

A Veszprém győzelme olyan, "mint egy nagy tábla csoki"

A Veszprém győzelme olyan, "mint egy nagy tábla csoki"

Pető Iván: Orbán "rendkívül tudatos, erkölcstelen politikus"

Pető Iván: Orbán "rendkívül tudatos, erkölcstelen politikus"

Prés alatt: a népnevelés magasiskolája

Prés alatt: a népnevelés magasiskolája

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

És akkor Varga Mihálynak támadt egy komoly gyanúja

Új Mercedes S-osztály: nagyobb, könnyebb és akár tisztán elektromos

Új Mercedes S-osztály: nagyobb, könnyebb és akár tisztán elektromos