szerző:
Biró Csongor
Tetszett a cikk?

A Mazda cselesen újította meg legnépszerűbb autóját. Végrehajtotta a kötelező, láthatatlan faceliftet, amivel fenntartja az érdeklődést a hármas iránt, ám nem hozza kellemetlen helyzetbe azokat, akik az elmúlt években a korábbi arccal vitték haza kedvencüket. Az újdonság varázsa elillan, a forma és a tartalom lényegében változatlan. A Mazda 3-ast nem lehet elrontani - gondoltuk, amíg ki nem próbáltuk az 1,6-os dízelmotorral.

A Mazdák úgy frissülnek, mint tavaszról tavaszra a hóvirágok. Mi változott? Megújult az első lökhárítóburkolat. A formatervezett szegélyek hatékonyabban irányítják el a levegőt az első kerekek légterelőihez. Új helyre kerültek a kör alakú ködlámpák. Kissé módosult a hátsó lökhárító, új alumínium keréktárcsákat kapott az autó.

A belső tér alig módosult, akinek a szeme évek óta hozzászokott a Mazda fekete, minimalista műszerfalához, nem látja a változást, csak az tűnik fel, hogy egymás mellet két különböző méretű, tipográfiájú és hátterű kijelzőn kapjuk azokat az információkat, amelyeket egy helyről is beszerezhetnénk. Az audio- és a klímavezérlő elemeket ezüst foglalat szegélyezi immár. Kis hátsó szárnya és vaskos kipufogója ne tévesszen meg senkit, ez az autó nem sportos. Ha emlékszünk még a Mazda sportosságára, akkor mindenképpen benzinest válasszunk (1 millió forinttal olcsóbb), abból még nem ölték ki a dinamikát, az MPS-ről (természetesen jóval drágább a sportautó) nem is beszélve.

©

A Peugeot-származék dízel immár nem is 16 szelepes, hanem csak nyolc, bár papíron az elődnél 6 lóerővel és 30 Nm nyomatékkal erősebb, ezt nem érezzük, sőt még a 100-ban sem vagyunk biztosak. Hidegben hangosan korog a dízel, és amíg kék ikonnal jelzi a fedélzeti számítógép, hogy hideg a motor, ne is nyomjuk, fölösleges, sztrájkol és nem megy. Közvetlenül előtte egy 84 lovas dízel kisbuszt vezettem, abban több lendületet éreztem, pedig kétszer olyan lassan gyorsult 100 kilométer/órás sebességre papíron. A valóságban a dízel 3-as nagyon lomhán indul, de ha a nyomatékkal jól gazdálkodunk és bevonjuk a játékba a turbót is, autópályán, vagy országúton szépen kiautózhatjuk a tartalékait. Kilencven kilométer/órás sebességnél 1700-at forog percenként a főtengely, 100-nál 1900-at, 110-nél 2000-et, 120-nál 2200-at, 130 kilométer/óránál pedig 2500-at.

A sajtóanyag alapján azt gondolhatnánk, hogy legalább a fogyasztás kárpótol a megfontolt tempóért. Csalódnom kellett. Vagy a tesztautó nem volt megtankolva, amikor elhoztam, vagy a motor akkor is járt, amikor én éjjel aludtam. Az 5,3 literes átlag helyett - szinte kizárólag a városban vezettem az autót - 6,1 literes átlagot jelzett a fedélzeti számítógép, ám a tankolás utáni osztással-szorzással 9,4 literes átlag jött ki 100 kilométerenként. Igazságot tenni nem tudok, ezért összeadom a két értéket és az így megkapott 7,7 litert írom be mért fogyasztásnak.

A kuruttyoló erőforrás melegen elcsendesedik, olyankor jobban érezzük az erejét, de a turbólyuk akkor is észrevehető. Az egyes sebességfokozat nagyon rövid, így sokat kell egyensúlyozni a pedálokkal, hogy ne égessük a kuplungot, igazán erőt kettesben fejt ki a motor, onnan kihúzatva tudunk gyorsítani.

Az újnak mondott ülések egészen jók, kényelmesek, mélyek, jól tartanak, de kissé rövid az ülőlapjuk. Az ülésfűtés nem takarékoskodik a melegítéssel, izzik a gatyánk. Kényelmes hátul a Mazda, ám könyökben kicsi, két személynél több nem fér be. A négyajtós kialakítása jót tesz a fejtérnek, ám a kiszállás nehézkes. A hátsó ülések osztottan dönthetők, egy csúnya műanyag idom megakadályozza, hogy teljes terjedelmében hasznosítsuk az üreget. Ha erőszakosan tolunk be nagyobb tárgyakat, pl. deszkákat, akár le is szakíthatjuk ezt a kalaptartószerű burkolatot.

A tesztautó felszereltsége üzleti használatra teszi alkalmassá a Mazdát: Bluetooth, tolatóradar, multifunkciós kormány, tempomat - a csomagtartó kialakítása is inkább a céges utazások sporttáskáit nyeli el, semmint a babakocsit, gyerekbiciklit, rollert, vagy a bútoráruházak termékeit, de például nagybevásárlásra alkalmas a 430 literes mélyedés.

A Mazda 3-as ötcsillagos Euro NCAP minősítést kapott, a karosszéria kialakítása egy merev, hármas H szerkezetet mintáz, és a B oszlopok kiegészítő erősítést is kaptak, amely egy esetleges ütközéskor többletvédelmet nyújt. A blokkolásgátló fékrendszer és a dinamikus menetstabilizátor az alapfelszereltséghez tartozik, akárcsak az első, oldalsó és a függönylégzsákok. A vészfékezés-jelző rendszer a vészvillogók automatikus bekapcsolásával figyelmezteti a kocsinkat követő járművezetőket a hirtelen fékezésre. Az aktív fejtámlák kialakítása csökkenti az esetleges hátsó ütközésnél bekövetkező sérülések kockázatát, az összes biztonsági öv előfeszítős.

Túl sok vezetéstámogató rendszert nem hozott a facelift, konkrétan semmivel sem tud többet az előző változatnál. A térfigyelő rendszer (RVM) a 60 km/h vagy ennél nagyobb sebesség mellett történő sávváltásoknál hasznos. Az ajtókon lévő visszapillantó tükrökbe épített jelzők automatikus felvillanásukkal figyelmeztetik a vezetőt a hátulról közelítő járművekre.

Ha nem is tudunk megbékélni a hibáival, de azt el kell ismerni, hogy nagyon jó vezetni a Mazda 3-ast, úttartása, kormányozhatósága, a futómű hangolása, erős fékei és mindenekfelett precíz váltója kiemelkedik a mezőnyből, hozza a kötelező Mazda normát.

Műszaki adatok és képek az Autómenedzser.hu autós portálon.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biró Csongor Autó

Mazda 6 kombi teszt: örök darab

Nyugodt utazásokhoz családi autó, sietős üzleti tárgyalásokhoz ideális cégautó a megújult Mazda 6 kombi. Szép a formája, takarékos és erős a dízelmotorja, a puttonyába minden befér.

Biró Csongor Autó

Mazda MX-5 teszt: csupa öröm az élet

Ennél egyszerűbb és nagyszerűbb autót nem kívánhat senki. Egy mozdulattal hátradobjuk a tetőt, beröffentjük a motort, kövér gázzal és riszáló fenékkel nekiszaladunk a világnak. Ha nem lenne család és nem lenne munka, még mindig tartana a félmeztelen rohanás. Születésnapos a Mazda MX-5, ünnepeljük együtt.

Biró Csongor Autó

Mazda MX-5 teszt: száguldunk és félünk

Az autók között a Mazda MX-5 magányos szamuráj, amolyan rónin, de nem azzá lett, hanem született rónin. Örök magányra ítéltetett. Ura nincs, uralkodni nem lehet fölötte. Hajtani, repíteni, azt igen, de ha netán megpróbálnák megszelídíteni, utolsó csepp véréig harcolni fog.

Biró Csongor Autó

Mazda 2 teszt: hozza a formát

Minden napra tartogatott egy meglepetést a ráncfelvarráson átesett Mazda 2. A jól felextrázott, 84 lóerős kisautó ugyanakkor a kategória átlagát képviseli, a mezőnyből csak minőségi megmunkálása, takarékos motorja és köztudott megbízhatósága emeli ki.

Biró Csongor Autó

Mazda MX-5: jobb, mint a drog – fotók

A Mazda MX-5 mindhárom generációját és kicsontozott versenyváltozatát is kipróbálhattuk az Euro-ringen, ahol szerencsére az idő is kedvezett a hancúrozáshoz. Az NA, NB és NC verziók mind-mind más ízét adták az MX-5 élménynek, a legizgalmasabbnak a második generáció tűnt, igaz, azt sperdiffivel is felvértezték. A februári velencei jubileumi Mazda-verseny főszereplője igazi csemege volt, sikerült a slick gumik és a kikapcsolt ESP közreműködésével a kavicságyat és a nedves füvet is megkóstolnunk.

Izsák Norbert Autó

Mazda RX-8 teszt: nekrológ

Mi az: sportkocsi, két perc alatt megszokja az ember, kupés félszerzetségét mindenütt kedvesen megmosolyogják, 9 ezres fordulatig húzatható, miközben még pakolni is lehet bele? Igen, ez a Mazda RX-8. Nekrológ következik.

Biró Csongor Autó

Mazda CX-7 teszt: kék vér folyik a csöveiben

Eddig csak 260 lovas, aszfaltszaggató változatban volt kapható a Mazda hobbiterepjárója, a CX-7-es. Bár automatikus váltót még mindig nem rendelhetünk az autóhoz, újabb lökést adhat a sikerének, hogy izmos dízelmotorral is kapható. Tesztünk során kiderült, a Mazda nem áldozta fel a sportos vezetést a gazdaságosság oltárán, a CX-7 élményautó maradt és nem fogyaszt sokat.

500 millió LinkedIn-felhasználó adatát árulják a weben

500 millió LinkedIn-felhasználó adatát árulják a weben

Vádat emeltek a menyasszonyát az eljegyzésükön összeverő férfi ellen

Vádat emeltek a menyasszonyát az eljegyzésükön összeverő férfi ellen

Újít az Apple: biciklit, de akár kulcscsomót is lehet majd keresni a Find My szolgáltatással

Újít az Apple: biciklit, de akár kulcscsomót is lehet majd keresni a Find My szolgáltatással