szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Folytatódnak az észak-erdélyi autópálya építési munkálatai - jelentette ki pénteken Ovidiu Silaghi román közlekedési miniszter.

A tárcavezető közölte, hogy tárgyalásokat folytatott a héten az autópálya két szakaszát építő amerikai Bechtel vállalattal, és megállapodtak, hogy a kormánynak 240 millió lejt (54,5 millió euró) kell adnia az építtetőnek azért, hogy az autópálya Bihar megyei szakaszán az idén is folytatódjanak a munkálatok.

©

Hozzátette: a kormánynak egyelőre csak 98 millió lej áll a rendelkezésére, de a Bechtel így is vállalta, hogy folytatja az építkezést, a kabinet pedig igyekszik pótolni az év folyamán a hiányzó összeget. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy nem szakadhat félbe az egész Erdély érdekeit szolgáló beruházás.

A 415 kilométer hosszú, Bors és Brassó (Brasov) közötti nyomvonalon haladó autópályából az elmúlt nyolc évben csak 52 kilométer épült meg a Kolozs megyei Gyalu (Gilau) és Aranyosgyéres (Campia Turzii) közötti szakaszon. A Bechtel jelenleg a Bihar megyei Bors és Berettyószéplak (Suplacu de Barcau) közötti részen dolgozik. 

Az autópálya többi hat szakaszát viszont már nem az amerikaiak fogják megépíteni, miután a román kormány tavaly újratárgyalta a Bechtellel 2003-ban megkötött szerződést. A Bechtellel kötött szerződés felbontását azért kezdeményezték a román hatóságok, mert  szerintük előnytelen volt Románia számára. 

A munkálatok azért is haladnak lassan, mert a román államnak kell finanszíroznia teljes egészében, a költségvetésben azonban nincs elég pénz ilyen nagyszabású beruházás támogatására. A kezdeti becslések szerint az autópálya 2,2 milliárd euróba került volna, de utólag kiderült, hogy ennek az összegnek legalább a kétszeresére rúg majd a végső összeg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!