szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több ponton is változnak a jogosítványszerzés feltételei két hét múlva, robogót 16, nagyteherautót 21, buszt és nagymotort pedig csak 24 éves kortól lehet vezetni - írja a teol.hu Tolna megyei híroldal.

Főleg a fiatalokat érintő változások lépnek életbe január 19-től a jogosítványszerzés területén - közölte a teol.hu. A személygépkocsikat illetően nincs módosítás, a motoroknál, teherautóknál és buszoknál viszont igen.

Megszűnik az M-es (segédmotor, moped) kategória, melynek az AM elnevezés lép a helyébe. A kormányrendelet szerint erre 14 év helyett már csak 16 éves kortól lehet megszerezni a jogosítványt. Névleg búcsúzik az A korlátozott kategória is (maximum 25 kilowattos motorok), ehelyett az A2 név használandó ezentúl. Az A kategóriás járműveket (korlátozás nélküli nagymotor) pedig csak 24 évet betöltött személy vezetheti.

A C1 kategóriánál (kisteherautó) nincs változás, továbbra is 18 év ehhez az előírás, a C-nél (nagyteherautó) viszont van, melyet az eddigi 18 helyett 21 éves kortól lehet csak vezetni. Magasabb lett a korhatára a D és a D1 kategóriának is, buszt ezentúl legkevesebb 24 évesen lehet vezetni a korábbi 21 helyett.

Az uniós normákra épülő változások természetesen azt szolgálják, hogy még kevesebb baleset történjen az utakon, a szakemberek szerint azonban pozitív és negatív hozománya is lesz a kormányrendeletnek. Bernhardt János, egy bonyhádi autósiskola vezetője a teol.hu-nak elmondta, a segédmotoros kategória korhatárának emelése vélhetően 80 százalékkal fogja csökkenteni a tanfolyamra jelentkezők számát.

Ennek az az oka, hogy aki eléri ezt az életkort, nagy valószínűség szerint már nem a robogóra szeretne jogosítványt szerezni, hanem az A1 kategóriára (a 125 köbcentiméter hengerűrtartalmat és a 11 kW-os teljesítményt meg nem haladó motorkerékpár), vagy vár még fél évet, és elkezdi a B-s tanfolyamot, hogy autót is vezethessen, merthogy e képesítéssel az AM és az A1 kategória is vezethető.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Távozásra szólították fel a járványszabályokat megszegő cseh egészségügyi minisztert

Távozásra szólították fel a járványszabályokat megszegő cseh egészségügyi minisztert

Újabb 800 millió forint megy a hajdúnánási MotoGP-pályára

Újabb 800 millió forint megy a hajdúnánási MotoGP-pályára

Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák

Kínából érkező, veszélyes porfelhőre figyelmeztet Észak-Korea, ki is ürültek az utcák