szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fennállása ötvenedik évfordulóját ünnepli idén a McLaren: a Forma-1 mellett immáron a közúti autózás világának csúcsait is ostromló wokingi vállalat nagyszabású ünneplést kíván bonyolítani az év végéig.

Ugyan a Forma-1-ben csak 1966-ban jelent meg a McLaren, a márkát alapító új-zélandi versenyző, tervező és vállalkozó, Bruce McLaren 1963-ban hívta életre cégét, a Bruce McLaren Motor Racing Ltd-et. Akkoriban mindössze hatan dolgoztak a műhelynél, amely mostanára egy több mint kétezer főt foglalkoztató, igazi autóipari csúcslaboratóriummá fejlődött.

Fennállása során a McLaren Forma-1-es alakulata 8 konstruktőri és 12 egyéni vb-címet szerzett, a versenyzés világában gyűjtött tapasztalataikat számos területen – például a gyógyászat, űrkutatás – hasznosítják és immáron nem csak a versenypályákon, hanem a közúton is harcolnak legnagyobb ellenfelükkel, a Ferrarival. A 2011-ben bemutatott MP4-12C-vel a McLaren újraindította hagyományos autókkal foglalkozó részlegét, amelyhez új gyárlétesítmény és bővülő modellpaletta is dukál. Az MP4-12C-hez idén a P1-es is csatlakozik a gyártó kínálatában: az újdonságban az elődből ismert 3,8 literes, V8-as erőforrás állítólag 800 lóerőt teljesít majd, amihez további 160 lóerőt tesz hozzá a KERS, ám a P1-es valódi erőssége az aerodinamika lesz.

Az M7C 1969-ből és az MP4-12C Spider
©

Noha hivatalosan szeptember 2-án ünneplik a fennállás 50. évfordulóját, a McLaren egész évben hangsúlyozni kívánja ennek fontosságát. Az alkalomra tervezett speciális logót már közreadták, de év közben rendezvényekkel, a múlt dicsőségét felelevenítő videós szösszenetekkel is jelentkeznek majd és a programba természetesen a Forma-1-es csapatot is bevonják. Mint a gyári kommünikében fogalmaznak, ’az MP4-28-as január 31-i bemutatóján, majd minden körben, minden kilométeren és minden kanyarban’.

Az ünnepi logó
©

„A történet elejét Bruce McLaren írta, de a legenda folytatódik még sok éven át. Jómagam csak egy fejezet vagyok, nem maga a könyv, s azt akarom, hogy idővel más emberek is jöjjenek és írják meg a maguk a fejezetüket” – nyilatkozta a vállalatcsoport elsőszámú vezére, a múltban a Forma-1-es istállót is irányító Ron Dennis.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!