szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Peugeot-Citroen bemutatott egy olyan újfajta hibridhajtást, amelyben sűrített levegő helyettesíti az elektromos hajtást. A Hybrid Airnek hívott új technológia révén az alsó szegmensben lévő autóik, mint a C3 vagy a Peugeot 208 esetében a károsanyag-kibocsátási szint a rendkívül alacsonynak számító 69g/km-es szinten tartható.

A Hybrid Air meghajtás egy normál benzines motorból áll, amelyet gáztartály egészít ki, egy hidromotor valamint egy speciális automata váltó társaságában. A megoldással háromféle üzemmód képzelhető el: benzines, tisztán sűrített levegős vagy vegyes. A motor és a szivattyú a kocsi elejében kap helyet, a levegőtartály a kocsi alján, ezt egyébként részben a kipufogó tölti.

A műszaki részleteket nem nagyon tárták fel a franciák inkább az előnyeit ecsetelték a megoldásnak, amely elvileg 2,9 literes fogyasztást jelent 100 kilométeren és a jelenlegi átlag kisautók károsanyag-kibocsátási szintjének durván felét teljesíti. A rendszer más energia visszanyerő rendszerrel is támogatott, így a regeneratív fékek valamint a rendszer képes arra is, hogy a sűrített levegő a belsőégésű motornak szállítson nagynyomású levegőt.

©

A meghajtást adó rendszer súlya a szokásos motoroknál körülbelül 100 kilogramm többletet jelent, ugyanakkor nem igényel sem különleges anyagokat, mint a lítium-ion akku, illetve a szervizelése is egyszerűbb.

A PSA bejelentése szerint a rendszerrel először 2016-ban találkozhatunk majd az utcai autókban is.

©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!