szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újra módosítják a forgalmi a rendet Budapesten a Ferenciek terén, amelynek tavaly november végén kezdték meg az átépítését. Szombattól látnak hozzá az aluljárók átépítéséhez, emiatt a közúti, a tömeg- és a gyalogosközlekedés is változik, várhatóan május elejéig.

A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint a munkaterület mellett a mostani hat helyett csak legfeljebb három sávnak lesz hely, mert kicserélik a megszűnő aluljáró födémjét. Az erre közlekedőktől türelmet kérnek, ennél kisebb forgalomkorlátozásra nincs módjuk ugyanis – fogalmaznak.

Szombattól a Budáról Pest felé közlekedőknek a munkaterület mellett körülbelül 100 méteres szakaszon a födémépítés miatt csak egyetlen sáv marad, amelyet a buszok és a többi jármű közösen használhatnak. Ezen a szakaszon 30 kilométer/órás sebességkorlátozás lesz.

Kerülni az Erzsébet híd pesti hídfője és a Szép utca között lehet majd, de valószínűleg itt is torlódnak majd a járművek, ezért jobb lesz inkább elkerülni az Erzsébet hidat. Ha itt dugó lesz, az érintheti a Hegyalja út forgalmát is, elsősorban csúcsidőszakokban.

©

Jobb lesz villamosozni és metrózni a busz helyett

A Pestről Budára haladóknak továbbra is két sávjuk lesz a korábbi buszfolyosó sávjaiban kialakított területen. A belső forgalmi sávot kizárólag a személygépjárművek használhatják.

Az egysávosítás miatt az 5-ös, 7-es, 7E jelzésű, 8-as, 112-es, 173-as, 173E jelzésű, 178-as, 233E jelzésű, valamint 239-es buszok menetrendje is borulhat. Aki teheti, használja inkább Dél-Buda felől a 47-es és 49-es villamost, Buda hegyvidéki részei felől pedig a 2-es metrót. Az egysávos szakaszon a buszoknak lesz elsőbbségük az autókkal szemben, ezzel is segítve a lehető leggyorsabb tömegközlekedést.

Az érintett buszok „Ferenciek tere M” nevű megállóját a mostaninál 20 méterrel hátrébb helyezik az Erzsébet híd felé az Astoria irányában.

Végleg megszűnik a Kossuth Lajos utca Szép utcai torkolatában kijelölt zebra, helyette az onnan 70 méterre lévő Semmelweis utcai átkelőhely használatát javasolja a BKK. A végleges forgalmi rendben új gyalogátkelőhelyet hoznak majd létre a korábbi két zebra között.

A Ferenciek terén az átépítés után a mostani soklépcsős, kényelmetlen aluljárók helyett a felszínen kelhetnek majd át a gyalogosok és a kerékpárosok, és a 15-ös és 115-ös buszoknak sem kell aluljárókba hajtaniuk. A látássérültek átkelését korszerű, jól érzékelhető taktilis jelzések segítik majd. Emellett lényegesen nagyobbá válik majd a metró aluljáró területe, mert az átépítésre kerülő Y alakú közúti aluljárót hozzákapcsolják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!