szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Huszonöt környezetkímélő Mercedes hibrid hajtású busz érkezik Kecskemétre a jövő év első negyedévében eredményes közbeszerzés után - jelentette be Kecskemét polgármestere pénteken, a városházán tartott sajtótájékoztatón.

A jelenleg kapható leginkább környezetkímélő autóbuszcsalád, a Mercedes-Benz Citaro G BlueTech-Hybrid 25 járművére vonatkozó szállítási szerződést Zombor Gábor polgármester és Ingo Fröhlich, az EvoBus Hungária Kft. ügyvezető igazgatója írta alá a sajtótájékoztató keretében.

Zombor Gábor szerint a város eddigi legnagyobb pályázata keretében 5,95 milliárd forint uniós és hazai támogatásban részesült a város, ebből 25 hibrid buszt vásárol, ezzel együtt modern utastájékoztató-rendszer és kiszolgáló telephely épül. A városnak mindössze az öt százalék önerőt kellett biztosítania, így csupán nyolcmillió forintjába került egy busz - tette hozzá.

A buszok vásárlásával megvalósul az a cél, hogy utasbarát, környezetkímélő, korszerű tömegközlekedés jöjjön létre Kecskeméten - fogalmazott a polgármester.

Ingo Fröhlich azt mondta, a 25 hibrid busz egy időben történő beszerzése és forgalomba állítása nemcsak Magyarországon, hanem a világon is egyedülálló. A legfejlettebb technológiát képviselő járművek tíz kilométert tudnak megtenni a dízelmotor használata nélkül a négy elektromos kerékagymotor segítségével - magyarázta a szakember. Ebből a hibrid buszból egyelőre 62 közlekedik a világon, a kecskeméti a legnagyobb flotta - tette hozzá.

Április 19-én jelentette be Zombor Gábor polgármester, hogy az Európai Unió és a magyar költségvetés támogatásával, nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként 25 hibrid hajtású Mercedes busz fogja biztosítani a jövő évtől Kecskemét tömegközlekedését. Kecskemét közgyűlése kijelölte a "nulla emissziós zónát", így a történelmi városközpontban a buszok kizárólag elektromos üzemmódban közlekedhetnek majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!