szerző:
MTI

Harminchárom milliárd forintos útfelújítás indul, melynek keretében országszerte több mint 520 kilométeren 287 kritikus állapotú szakaszon javítják majd fő- és mellékutak hibáit - jelentette be az infrastruktúráért felelős államtitkár vasárnap Leányfalun.

A munkák során a nyomvályúkat és a felületi egyenetlenségeket szüntetik meg - mondta Völner Pál.

A teljes körű felújításokat is beleértve - amelyek 89 milliárd forintot tesznek ki - a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mint projektgazda mintegy 1200 kilométeren összesen 122 milliárd forintot fordíthat hazai és uniós forrásokból a legrosszabb állapotú, legforgalmasabb szakaszok rendbetételére 2013-2014-ben.    

A közútfejlesztő a következő héten 252 kilométernyi útszakasz fejújításáról ír alá szerződést, november elején pedig további 270 kilométernyi szakasz kerül sorra. Az államtitkár felidézte, hogy a Magyar Közút ebben évben már 456 kilométernyi utat újított meg az alsóbbrendű utak közül, és az elkövetkező évben ugyanannak a programnak a keretében további 215 kilométer felújítására kerül sor, ami egy 89 milliárd forintos projekt része.    

Völner Pál szerint a mostani 33 milliárd forintos beruházás 40 százaléka a főutakon zajlik, a maradék pedig négy- és ötszámjegyű utakra esik. Országszerte 287 helyen avatkoznak be, ott, ahol legnagyobbak a nyomvályúk, legrosszabbak a felületi egyenetlenségek. A helyszíneket a közútkezelő a megyei útügyi biztosokkal együtt választotta ki, ők hangolták össze az igényeket is.

A forrásokat úthálózat-arányosan osztották fel országosan. Ez a program is tavasszal zárul, így a két nagy projekt révén országosan 1200 kilométernyi út 122 milliárd forintnyi értékben fog megújulni - tette hozzá.    

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, útügyi biztos a megyei projekteket bemutatva azt mondta, a felújításokra 2,6 milliárd forint jut és közel 40 kilométer út újul meg, egyebek mellett Nagykőrösön, Monoron, Zsámbékon, Vácdukán, Budakeszin. 

Nyíri Csaba, Leányfalu független polgármestere a település legkritikusabb útszakaszán tartott sajtótájékoztatón jelezte, hogy a soha nem látott dunai árvíz jelentős károkat okozott az utakban. Elmondta, hogy a község területén mintegy 4 kilométeren történik fejlesztés a 11-es főúton, amelybe a legrosszabb állapotba került 900 méter is beletartozik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Madarakra vadásznak az óriásegerek

Madarakra vadásznak az óriásegerek

Gyulladásveszély miatt 1,6 millió BMW-t hívnak vissza ellenőrzésre

Gyulladásveszély miatt 1,6 millió BMW-t hívnak vissza ellenőrzésre

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

Igenis lehet a tömeggyilkosok bénázásán nevetni

Igenis lehet a tömeggyilkosok bénázásán nevetni

Tim Cook követeli: vonja vissza a Bloomberg a „kémkedő rizsszemekről” szóló cikket

Tim Cook követeli: vonja vissza a Bloomberg a „kémkedő rizsszemekről” szóló cikket

Szelfizne a világűrben? Ez sem lehetetlen a NASA ingyenes alkalmazásával

Szelfizne a világűrben? Ez sem lehetetlen a NASA ingyenes alkalmazásával