szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

November 30-án, szombaton átadják a közúti forgalomnak a Thököly út Baross tér és Dózsa György út közötti szakaszát – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A BKK elvégezte és befejezte a Főváros egyik legrosszabb állapotú, kockakővel burkolt főútvonalának felújítását. 

A társaság közleménye szerint a szombati átadást követően megváltozik a korábbi közúti közlekedési rend a gépkocsik, a buszok és a kerékpárosok számára egyaránt. Középen vezetett buszsáv és önálló kerékpársávok létesültek a Thököly úton, a 178-as busz végállomását a Thököly út Verseny utcai torkolatához helyezték, és az erre közlekedő járatok megállói is visszakerülnek eredeti helyükre.  
 
A 4-es metró megépítésének keretében a Keleti pályaudvar állomáshoz kapcsolódva megújult a Thököly út Baross tér és Hernád utca közötti szakasza, a BKK saját beruházásában pedig a Hernád utca és a Dózsa György út közötti szakaszt is felújították.

A BKK 322 méter hosszban kicserélte az úttest teljes pályaszerkezetét, elbontották a kockakő-burkolatot, illetve a használaton kívüli és a villamos esetleges középtávú újraindítása esetén sem felhasználható villamospálya-maradványokat.

A közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében az útszakaszon található öt gyalogátkelőhelyet és a közvilágítási rendszert is megújították, valamint két új világítótestet is elhelyeztek a Hernád utcai átkelőnél. Az új zebráknál fokozottan érvényesülnek az esélyegyenlőségi elvárások: a mozgáskorlátozottak, illetve a vakok és gyengén látók veszélytelen közlekedésének érdekében valamennyi útcsatlakozásnál lesüllyesztették a járdaszegélyeket, és új járdaburkolatot alakítottak ki.  

A felújított Thököly úti szakasz forgalmi rendjébe több változást is bevezetnek. A Thököly út Dózsa György út–Baross tér közötti szakasza a Rákóczi út–Kerepesi út, valamint a Dózsa György út felől is elérhető lesz.

Zugló felől az utat szombattól megnyitják, a Rákóczi út felől ugyanakkor várhatóan február 20-áig csak a tömegközlekedési járművek hajthatnak közvetlenül a Thököly útra a Baross téren még zajló felszínrendezési munkák miatt. Gépjárművel a Thököly utat a Kerepesi út–Baross téri átkötőút útvonalon lehet majd megközelíteni.

A Dózsa György út felé a gépjárművek egy forgalmi sávon haladhatnak, a Dózsa György út kereszteződése előtt a tömegközlekedés számára önálló, balra kanyarodó sávot alakítottak ki, mellyel a 20E és 30, 30A, 230-as buszok közlekedését tudják gyorsítani. A városközpont felé egy középső vezetésű buszsáv mellett egy forgalmi sávon haladhatnak a gépjárművek.

A Thököly út megnyitásával megszűnik a Thököly út–Dózsa György út kereszteződésében érvényes ideiglenes forgalmi rend, az új rendben a Hősök tere felől a Dózsa György útról nem lehet balra kanyarodni, a kereszteződés előtt a jobbra kanyarodó sáv mellett két egyenesen vezető sáv található.

A Baross térről ismét lehetséges balra kanyarodni a Fiumei útra, a Rottenbiller utca felől pedig megnyílik a balra kanyarodási lehetőség a Baross tér felé.
 
A biciklivel közlekedők részére a felújított útvonalszakasz mindkét oldalán kerékpársávot alakítottak ki, de a Baross téren a kerékpárosok átvezetése ideiglenesen még, a térrendezés tavaszi befejezéséig nem biztosított, ők itt a KRESZ szabályai szerint a forgalmi sávokban közlekedhetnek.

A 4-es metró állomásának felszínrendezési munkáinak befejezéséig a biztonságos közlekedés érdekében azt javasolják, hogy a városközpont irányában történő kerékpározásra a Murányi utcától a VII. kerületi mellékutcákat vegyék igénybe.
  
A Thököly út most felújított szakaszának szombati átadásától kezdődően a 178-as busszal utazók új végállomást vehetnek igénybe a Thököly út Verseny utcai torkolatánál, itt lesz lehetőség a le- és a felszállásra is. A Thököly út 12. szám előtt lévő korábbi ideiglenes felszállóhely megszűnik.
 
Ezzel egy időben viszont az 5-ös, a 7-es, a 7A, a 133E, a 233E, a 907-es és a 973-as busz Bosnyák tér irányú Reiner Frigyes park megállóját visszahelyezik az eredeti helyére, a Thököly út 21. szám elé.
 
A 20E busz szombattól nem a Verseny utcán, hanem a Thököly úton közelíti meg a Keleti pályaudvar végállomást. A 30-as, a 30A és a 230-as járat a Keleti pályaudvar irányában szintén a Thököly útra fordul a Dózsa György út–Verseny utca–Murányi utca útvonalról. A járatok Keleti pályaudvar végállomásának helyszíne nem változik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!