szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ausztráliai helyi idő szerint hétfő hajnalban, Új-Dél-Wales-i otthonában elhunyt Sir Jack Brabham, a Forma–1 háromszoros világbajnoka és a sportág hőskorának egyik meghatározó konstruktőre. A kontinensnyi ország első autósport-szupersztárja 88 esztendős volt.

A Forma–1 világában sok személyiséget neveznek legendának, zömüket méltán, Brabham pedig azok közé tartozik, akik tényleg jócskán rászolgáltak az ominózus jelzőre. Pályafutását repülőgép-szerelőként kezdte, majd az autóversenyzésbe belekóstolva előbb helyben aratott kisebb-nagyobb sikereket, majd a szenvedély miatt Angliába költözött, ahol a Cooper autógyár égisze alatt versenyzett és épített autókat: 1955-ben a brit gyártó kötelékében kezdett a Forma–1-ben versenyezni, és ennél a márkánál szerezte karrierje első vb-címét is 1959-ben egy Cooper-Climax T51-es volánja mögött. Ez volt a Forma–1 történetében az első vb-diadal, amelyet olyan autóval arattak, amelynek motorját a pilóta mögé építették be.

Sir Jack Brabham
©

Brabham 1960-ban újra világbajnok lett a Cooper együttesénél, ám ugyanebben az évben életre hívta saját versenyműhelyét, a Motor Racing Developments Ltd-et is. Egy évet még lehúzott a Coopernél és 1962-ben igazolt át a saját vállalkozása által indított Brabham Racing Organisation nevű alakulathoz, ahol az első néhány szezonban Coventry Climax erőforrásokat használtak, nem sok sikerrel. 1966-ra a Repcóval állapodott meg a nagyfőnök, ami meghozta a várt eredményt: abban az évben Brabham harmadszor is világbajnok lett, és ezzel újfent történelmet írt, ugyanis a szakág első olyan vb-elsője lett, aki saját konstrukciót vezetve foglalta el a trónt.

Brabham a kezdetektől fogva szállított versenyautókat ügyfélcsapatoknak, így mások mellett egy időben Sir Frank Williams is az ausztrál pilóta-konstruktőr műhelyében készült járgányokat versenyeztette. Brabham 1970-ben zárta le Forma–1-es versenyzői pályafutását, egy évvel később pedig eladta csapatát Bernie Ecclestone-nak: a Forma–1 jelenlegi főmogulja ennek az istállónak az élén tevékenykedve jutott el odáig, hogy előbb átvette az irányítást a sportág felett, majd nekilátott a felvirágoztatásának.

Sir Jack Brabham: egy jellegzetes portré, győzelmi trófeával
©

1978-ban az ausztrált a brit birodalom lovagi érdemrenddel tüntette ki, ezzel Brabham lett az első, akit a II. világháború után a motorsportért tett erőfeszítéseiért, ott elért eredményeiért jutalmaztak a magas rangú kitüntetéssel. Egyéb elismerései között általában megemlítik, hogy az ausztráliai Perth egyik külvárosát a tiszteletére Brabhamnek keresztelték át, de a legendás szakember nevét viseli hazájában egyebek mellett egy versenypálya és egy autóipari oktatási intézmény is.

Brabhamet neje, Margaret és három fia gyászolja, akik szintén autóversenyzők. Gary a brit Forma–3000 bajnoka volt, míg Geoff és David a sportautózás világában értek el jelentős sikereket, mindketten nyertek például Le Mans-i 24 órás futamot, David ráadásul a Forma–1-ben is lehúzott két szezont, igaz, ott nem tudott említésre méltó eredményt produkálni. Geoff és David Brabham fiai, Sir Jack Brabham unokái szintén autóversenyzők: Geoff csemetéje Matthew a napokban aratta az első győzelmét az amerikai Indy Lights géposztályban, míg David gyermeke, Sam a brit Formula-Fordban bontogatja szárnyait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!