szerző:
hvg.hu

A piacvezető magyar energiaital-gyártó szikszói üzemének tőszomszédságában tervezett, nagy hírveréssel beharangozott szórakoztató- és versenykomplexum építésének megkezdését olyannyira hátráltatták az Örökségvédelmi Hivatal területet feltáró munkálatai, hogy mostanra biztossá vált: a fejlesztéseket nem lehet a pályázatokban előírt határidőig megvalósítani – tudta meg a Formula.hu.

Az online szaklap szerint a Hell nem adja fel a tervét, hogy létrehozzon egy hasonló beruházást a régióban, de részleteket egyelőre nem árul el a megváltoztatott projekttel kapcsolatban.

Mint az a 2012 decemberében kiadott sajtóközleményből és hírekből kiderült, a cégcsoport hosszú évek előkészítő munkájának eredményeképpen kívánta turisztikai attrakciófejlesztési és szálláshely-bővítési projektjeit a vállalat szikszói üzeme melletti területen megvalósítani. A beruházáshoz a Hell elnyerte a magyar állam és az Európai Unió támogatását is. F1-es versenyek megrendezésére is alkalmas aszfaltcsík létrehozását, gokartpálya, élménypark, hotel és vezetéstechnikai központ építését is tervezték, Kelet-Európa egyik turisztikai központjának szánták a komplexumot, a költségvetés 6 milliárd forint körüli összegre rúgott. Ha minden a terveknek megfelelően haladt volna, tavaly tavasszal kezdik a beruházást, idén nyárra pedig már el is kellett volna készülnie mindennek.

Hell Ring
©

A portál rámutat: a dolgok jelenlegi állása szerint úgy tűnik, mégsem lesz Szikszónak komoly versenypályája. Ennek legfőbb oka állítólag az, hogy a szabadidő és versenykomplexum építését megelőzően az Örökségvédelmi Hivatal által elrendelt területfeltárást a hivatal munkatársainak be kell fejezniük, ugyanis jogerős építési engedélyt a hivatal szakhatósági hozzájárulása nélkül – zöldmezős beruházásról lévén szó – nem adhatnak ki. Mivel a több hónapja zajló munkálatok lezárulásának határideje a mai napig nem ismert, így a pályázatban előírt átadási dátumokig egyértelműen nem lehet a beruházást az eredeti tervek szerint megvalósítani.

A Formula.hu információi szerint a Hell korábbi szándékát, és a további – a hátrányos helyzetű borsodi térség számára óriási jelentőséggel bíró, és gazdasági fellendülést illetve a helyi turizmus élénkülését jelentő – beruházásait nem szeretné teljes mértékben feladni. A pályázatkezelő intézményekkel együttműködve azon dolgozik, hogy egy mindenki számára kielégítő és megvalósítható projekt jöjjön létre. A vállalat erről csak akkor fogja tájékoztatni a nyilvánosságot, ha az új terv és az ehhez szükséges pályázati jóváhagyások rendelkezésre állnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bréking: visszatér a 80-as évek három kutyasztárja, Bucó, Szetti, Tacsi

Bréking: visszatér a 80-as évek három kutyasztárja, Bucó, Szetti, Tacsi

„Embertelen komédia”: miért nincs több női menedzser?

„Embertelen komédia”: miért nincs több női menedzser?

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Tényleg szép lehet majd: újabb koncepcióvideó a Samsung Galaxy S10-ről

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Egy magyar szó, ami világhódítóvá vált: fókuszban a kocsi

Egy magyar szó, ami világhódítóvá vált: fókuszban a kocsi

Álom volt, de talán sose lesz valóság, hogy az irodákban ne álljon hegyekben a papír

Álom volt, de talán sose lesz valóság, hogy az irodákban ne álljon hegyekben a papír