szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újra versenyautóval száguld a Grace klinika című tévésorozat Shepherd dokija, azaz Patrick Dempsey: az amerikai színész alig néhány héttel a Le Mans-i 24 órás viadal után ezúttal Hockenheimben repeszt, ahol a Forma-1-es Német Nagydíj betétszámaként futó Porsche Szuperkupában áll rajthoz. A világ jelenlegi leggyorsabb színészétől megtudtuk: az autóversenyzés legalább annyira fontos számára, mint az eredeti mestersége.

Minden korszaknak megvannak az ügyeletes színész-autóversenyzői, elég csak Steve McQueenre gondolni, akiről a többségnek nemcsak A hét mesterlövész című film Vinje ugrik be, hanem a sportkocsikkal kergetőző Frank Bullitt nyomozó, valamint a Le Mans című autósport-örökzöld és a Gulf-színezetű Porsche 917K, amely örökre egybeforrt a száguldó színésszel. A sort Paul Newman folytatta, aki nemcsak versenyzett, hanem saját csapatot is működtetett az Indycarban és más sorozatokban, az aktuális nagymenő pedig kétségkívül Patrick Dempsey, aki a jelek szerint igyekszik méltó lenni a hagyományokhoz.

Júniusban a Grace klinika című kórházsorozat sztárja már harmadszor vett részt a Le Mans-i 24 órás viadalon, ahol két társával az abszolút értékelés 24. helyén juttatták célba a Porsche 911 RSR-t. Alig telt el egy hónap és Dempsey máris újra versenyez: pályafutása 85. autóversenyét - az érintett szigorú statisztikát vezet alternatív karrierjének legfontosabb adatairól - Hockenheimben, a Forma-1-es Német Nagydíj betétszámaként zajló Porsche Szuperkupában teljesíti, ahol egy Martini színezetű 911-es száll ringbe.

„Nálam a Porsche örök szerelem” – nyilatkozta péntek délután a 48 esztendős színész-pilóta. „Az első komolyabb filmes gázsimból vettem egy Porschét, amelyre nagyon vágytam, és azóta is lelkes híve vagyok a márkának. A kocsit féltve őrzöm és versenyezésben is Porschét használok, a gyár sok tekintetben segít engem.”

©

Dempsey természetesen ezredszerre is megkapta a kérdést, hogy mi a fontosabb számára: az autóversenyzés vagy a színészi karrier? „Ez egy örök kérdés, amelyre ezúttal is csak azt tudom válaszolni, amit mindig: a színészet nélkül aligha tehetném meg, hogy versenyezzek, így az a legfontosabb, hogy megtaláljam a megfelelő egyensúlyt. Jó lenne többet versenyezni, több futamon résztvenni, de így sem lehetek elégedetlen. Rendszeresen indulok Le Mans-ban, versenyeztem Daytonában és számos más, híres versenypályán. A versenyzés segít abban, hogy mentálisan és fizikálisan is a lehető legjobb formában legyek. Élvezem ezt, ahogyan most van és meglátjuk, hogyan alakul a jövő.”

Arra a kérdésre, hogy a Forma-1-es futamokat figyelemmel kíséri-e, Dempsey határozott igennel felelt és kiderült, hogy a színész-pilóta nem ért egyet azokkal, akik szerint túlságosan unalmas az idei világbajnokság. „Két nagyon erős egyéniség csatázik egymással, igazi klasszikus, izgalmas párharcot vívnak” – mondta az amerikai, utalva a két Mercedes-pilóta, Nico Rosberg és Lewis Hamilton év eleje óta különmeccsére.

©
©

Dempsey-nek nincs kedvenc autóversenyzője, ám számos olyan Forma-1-es pilótát felsorolt, akiket csodál és akiket nagyra tart. „Juan Manuel Fangio fantasztikus volt, Michael Schumacher, Ayrton Senna és Jim Clark is, akik mindannyian nagy világbajnokok voltak. Mondhatnám azonban Sir Stirling Mosst is, akire szintén felnézek: vb-címet sosem nyert, de egyike volt a legjobbaknak” – mondta az újabb porschés bevetésre készülő sztár, aki leszögezte:  sajnálja, hogy amerikai versenyző nincs a Forma-1-ben. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!