szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Díszsorfalat áll a túraautó-versenyzés világa Michelisz Norbertnek, aki vasárnap, a WTCC hungaroringi fordulójának második futamán ismét csodát művelt a Hondával. A Zengő Motorsport kiválósága újfent bizonyította, hogy igazi klasszis: más jelzőt találni nehéz egy olyan versenyzőre, akinek gyári szerepeltetése mellett már legyőzött riválisa is kampányol.

Ritkán látni olyan őszinte örömkitörést, amilyet a nemzet Norbijának arcán lehetett megfigyelni azután, hogy a győztesként zárt második futam után kikászálódott a Civic WTCC-ből és a sisak levétele után az ég felé emelte az arcát. A díjátadó ceremóniát követő hivatalos sajtóértekezleten már nem is titkolta a karrierje negyedik, hungaroringi második WTCC-s diadalát arató pilóta, hogy mekkora lelki tehertől szabadult meg a rajt-cél diadallal.

Michelisz Norbert
©

„Alig tudtam aludni, több ízben is felriadtam az éjszaka folyamán” – mondta a hímesházi fenegyerek, aki a több mint harmincezres, síppal, dobbal, nádi hegedűvel felvértezett szurkolóhad által bíztatva szó szerint szárnyalt: rutinos üldözője, a Chevy-s Tom Coronel tehetetlennek bizonyult ellene, a kocsi is jól bírta a kiképzést, így Michelisz megszakította a tavalyit idéző Citroen-hegemóniát. Bármit hozzáfűzni teljesen felesleges lenne, nem lehet viszont elégszer hangsúlyozni annak fontosságát, hogy a magyar pilóta ismét lefőzte a Honda-kontingens gyári tagjait, Tiago Monteirót és Gabriele Tarquinit. 

Unalomig ismert a história, hogy Norbi a tavalyi összetettbeli 4. helyezés után komoly ajánlatot kapott a japán márkától, ennek ellenére úgy döntött, hogy marad jóval családiasabb hangulatú nevelőegyüttesénél. A mostani siker teljes mértékben alátámasztotta döntése helyességét, ezúttal viszont maga Coronel kezdte forszírozni a témát, annál nagyobb elismerést pedig aligha kaphat az emberfia, amikor legyőzött ellenfele korteskedik azért, hogy olyan lehetőséget kapjon, amilyen saját magának sohasem adatott meg.

Coronel áradozik magyar vetélytársáról
©

”Norbi nagyszerű személyiség és kiváló versenyző, a mezőny egyik leggyorsabb tagja” – méltatta honfitársunkat a mezőny egyik legrutinosabb tagjának számító holland. „Pályafutásom során csak két márkatársam volt jobb nálam, a Seatnál a világbajnok Tarquini, a BMW-s korszakban pedig Norbi. Teljesen biztos vagyok benne, hogy egy Citroenben ülve Lopeznek is meggyűlne vele a baja. Egyszerűen nem értem, hogy miért nem egy nagy gyári csapatnál versenyez…”

Hasonlóképp vélekedett a WTCC főnöke, Francois Ribeiro is, aki már a versenynap reggelén megspendírozta: biztos abban, hogy a magyar versenyző rövidesen a Honda gyári csapatának kötelékében tűnik fel és azt sem titkolta, hogy a rangidős Tarquini helyére várja. A korábbi privát világbajnok - aki a modernkori magyar autósport első gyári versenyzője lehet - konkrétumot természetesen nem mondott, azt azonban elismerte, hogy lélektani tekintetben felkészültnek érzi magát egy ilyen feladatra. „Anélkül, hogy a részletekbe belemennék, felcsillant már a lehetőség arra, hogy a jövőben gyári versenyzőként folytassam” – mondta a téli pletykákra utalva Norbi. „Mondhatjuk úgy is, hogy ez szinte már csak rajtam múlik. Nem tudni, hogy mi történik a jövőben, például a Honda háza táján, de úgy gondolom, hogy szerencsés helyzetben vagyok.”

Így köszöntötte Mariani Micheliszt
©

Alessandro Mariani, a Honda gyári túraautós programját bonyolító JAS Motorsport fővezére a boxutcában várta a márka idei első győzelmét arató versenyzőt és az elsők között köszöntette egy nagy öleléssel Magyarország egyik legnépszerűbb sportolóját. A szakvezető a dicsérő szavakkal sem spórolt: „Nagyon, nagyon boldog vagyok” – mondta az olasz. „Az évad kezdetétől fogva bíztam a téli fejlesztéseinkben, de egészen mostanáig nem tudtuk megmutatni a potenciált. Az időmérőn hibáztunk a beállításokkal, de ma sikerült megoldanunk a problémát. Szorosan együttműködünk Norbival és a Zengő Motorsporttal, megosztjuk egymással az adatokat és a tapasztalatokat, így tényleg nagyon örülök. Köszönettel tartozom mindenkinek, aki lehetővé tette ezt a sikert. Nagyon nagy a nyomás rajtunk a szezonkezdet óta, azonban ez a siker erőt ad a harc folytatásához és a munkához. Imádok győzni és amikor úgy nyerünk, ahogyan azt Norbi csinálta ma, az komoly elégedettségre ad okot.”

Egyetértett Marianival a Honda motorfejlesztési programját irányító Daisuke Horiuchi is, aki Michelisz sikerét „szupernek” titulálta és a szakvezetőhöz hasonlóan azt hangsúlyozta, hogy a magyar versenyző sikere sokat jelent a márkának: „Bebizonyítottuk, hogy bárkivel fel tudjuk venni a versenyt. A motor kifogástalanul működött, akárcsak az autó, amely nagyon stabilnak mutatkozott. Már látjuk az aerodinamikai fejlesztéseink hasznát, amely megfelel az elvárásainknak” – fogalmazott a japán főmérnök.

Michelisz esetleges átigazolásáról most még talán tényleg korai beszélni, arra viszont mérget vehetünk, hogy sokat hallunk majd a témáról az elkövetkezendő hetekben, hónapokban. A hungroringi hétvége újfent megmutatta, hogy nem veszett fejsze nyele a Honda sokak által elsiratott gyári túraautós programja: csak kell hozzá Norbi, aki képes életet lehelni bele! 

Kövesse az Autó rovatot a Facebookon!
A rovat vezető cikkei negyedórával hamarabb kikerülnek a közösségi oldalra, mint a hvg.hu-ra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány kezdete óta lakosságarányosan Magyarországon halt meg a legtöbb koronavírusos beteg

A járvány kezdete óta lakosságarányosan Magyarországon halt meg a legtöbb koronavírusos beteg

Automatikusan kiszűri majd az Instagram a sértő, zaklató üzeneteket, de egyelőre csak a celebeknél fog működni

Automatikusan kiszűri majd az Instagram a sértő, zaklató üzeneteket, de egyelőre csak a celebeknél fog működni

Románia karanténnal várja a hazatérő vendégmunkásait és turistáit

Románia karanténnal várja a hazatérő vendégmunkásait és turistáit