szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A reggeli dugóban üldögélve ezt biztosan sokan megkérdőjelezik, pedig ezt állítja egy 50 milliós felhasználói bázissal rendelkező közlekedési applikációból kinyert tanulmány.

A Waze egy real-time navigációs szolgáltatás, amely valóban az egyik legjobb aktuális információkat adja egy város, ország éppen jellemző közlekedési helyzetképéről. Az alkalmazást használata közben keletkező rengeteg információt most összegezték és a cég megalkotott egy úgynevezett sofőr elégedettségi mutatót (Driver Satisfactory Index). Egytől tízes skálán lehetett értékelni egy adott ország és város autózhatóságát, 10-es jelenti az elégedettet, míg az 1-es a tragikust.

A rendszerben 50 millió felhasználó adatai generálódnak nap, mint nap 32 országból 167 nagyvárosi zónával, így meglehetősen nagyszámú adattal rendelkező kutatás kerekedett ki. A rendszer érdekessége, hogy a felhasználók azt is díjazhatják, hogy mennyire volt hasznos a segítsége valamelyik másik autósnak, ezzel motiválva a felhasználókat nagyobb aktivitásra.

A cég részéről elmondták, hogy a hagyományos közlekedési vizsgálatok leginkább arra fokuszálnak, hogy mennyi jármű képes áthaladni egy adott mérési ponton, de valójában mennyire jó autózni egy városban, azt ez a paraméter önmagában nem mutatja meg.

Részleteiben, hogy milyen paraméterek mentén alakultak az eredmények – autózhatóság, balesetveszélyesség, autós háttérinfrastruktúra (benzinkutak száma), útminőség, autóstársak milyensége - itt lehet megnézni.

A sokmillió adatot elemezve végül arra jutottak, hogy autózni a legjobb Hollandiában. Mindezt annak ellenére, hogy az ország a legsűrűbben lakott helyek egyike – Banglades, Dél-Korea, Tajvan után – mégis összesítésben sokkal jobb helyzetben van egy holland autós, mint sok más ritkábban lakott ország autósa.

©

A városi környezetet vizsgálva az első helyre, némi meglepetésre a kutatók szerint az Arizona-államban lévő Phoenix került, mint mondják alacsony a forgalom és önmagukat boldog autósként jellemző sofőrökkel.

A másik véglet az országokat tekintve Costa Rica a városok közt pedig például a kolumbiai Bogota, ahol az utak minőségével voltak a legkevésbé elégedettek az autósok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lehet-e kétféle vakcinával oltani egy embert?

Lehet-e kétféle vakcinával oltani egy embert?

Használt cipőket is árulni fog a Nike

Használt cipőket is árulni fog a Nike

PSZ: Azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legnehezebb megvalósítani a távolságtartást

PSZ: Azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legnehezebb megvalósítani a távolságtartást