szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tokiói Autószalon közeledtével a Nissan is bemutatta új koncepcióautóját, ami igazából nem más, mint egy táblagép négy keréken.

“A Nissannak idehaza nagyot kell gurítania!” – valahogy így szólhatott a japán cég tervezőinek és fejlesztőinek kiadott utasítás. A jelek szerint úgy tűnik, a várakozásnak sikerült eleget tenniük, a Nissan Tokiói Autószalonra elkészített koncepcióautója ugyanis finoman szólva is japánosra sikeredett.

©

A Teatro for Dayz fantázianevet viselő mikroautón elsőre ránézésre nem látszik, de egy valóban forradalmi alkotás. Ez az első olyan autó, ami kifejezetten a digitális kor fiataljai számára készült – azoknak, akik életében meghatározó szerepet játszanak a közösségi oldalak.

©

Amikor a kocsival leparkoltak, a belsejébe szerelt LED-es kijelzőknek köszönhetően a komplett műszerfal egy hatalmas kijelzővé válik. Ebbe még egy digitális kamerát is beszereltek, ami lehetővé teszi, hogy minden egyes élményt azonnal megörökítsenek és megosszanak a benne utazók.

©

A hagyományos autókkal ellentétben a Nissan tanulmányautójában nincs fix műszerfal, vezetés közben a sofőr döntheti el, hogy mi szerepeljen ott, ahol normális esetben a sebességmérő, vagy a tank kijelzője látszódik. Vagyis ha épp zavarja őt a hűtővíz állapotát jelző ikon, azt azonnal eltüntetheti onnan.

©

A Teatro for Dayz természetesen elektromotorokat kapott, igaz, nem 100 százalékban csak az hajtja meg az autót. Az akkumulátora ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy a benne ülők feltöltsék okostelefonjukat és/vagy táblagépüket.

©

Mivel ez egyelőre csak egy tanulmányautó, így nem kell attól tartanunk, hogy néhány éven belül ellepik majd az utakat ezek a járművek, ám a további fejlesztéssel – például az önvezető mód beépítésével – komoly potenciál lehet benne a következő évtizedekben.

©

Az október végén nyiló Tokiói Autószalonra egy másik japán autógyár, a Mazda is gőzerővel készül – igaz, nagy tikok közepette. Ha a pletykák igazak, az RX-sorozat újraélesztését fogják bejelenteni.

Ha nem szeretne lemaradni Tokiói Autószalonnal kapcsolatos legfrissebb hírekről, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel teljes lezárás jön Belgiumban

Közel teljes lezárás jön Belgiumban

Milyen az ön kapcsolata elhunyt édesanyjával?

Milyen az ön kapcsolata elhunyt édesanyjával?

Matolcsyék nyertek, de valójában mindannyian veszítettünk

Matolcsyék nyertek, de valójában mindannyian veszítettünk