szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A két színész filmjeit az egész ország betéve tudja, szinte nincs olyan jelenet, amit ne tudnánk mi is kapásból szó szerint idézni. Azt viszont talán már jóval kevesebben tudják, hogy az egyes jelenetekben milyen autók bukkantak fel – pedig volt köztük néhány igazi klasszikus. Íme ezek közül a 10 legismertebb.

Nyomás utána!

1. Lincoln Continental

A Bud Spencer- és Terence Hill-filmek kapcsán az egyik legismertebb autó a Nyomás utána! című filmben tűnik fel. A két főhős titkosügynökként texasi milliomosoknak adja ki magát, akik a még hitelesebb kép érdekében egy igazi luxusjárgányt is kapnak. A szarvval díszített autó nem más, mint egy 1958-as Lincoln Continental Mark III.-as, ami nem összekeverendő az 1969 és 1971 között hasonló néven gyártott modellel. A 7 literes V8-as motor 315 lóerős volt, ez mozgatta az egyébként 2,5 tonnás járművet. A végsebessége 124 km/h-ra volt, a 0–100 km/h-s sprintet pedig 9 másodperc alatt teljesítette.

©

2. Oldsmobile Delta 88

A Conintental kapcsán egy másik járművet is meg kell említenünk a filmből, ami többek között a kultikussá vált "üldözéses" jelenetnél tűnik fel. Dr. Spider egy 1982-es Oldsmobile Delta 88-as volánja mögött ült, amit a Coninentalhoz hasonló V8-as hajtott, igaz, csak 105 lóerővel – a jármű súlyra viszont közel egy tonnával volt könnyebb. A hivatalos adatok szerint 17,8 másodperc alatt gyorsult álló helyzetből 100 km/h-ra, így az, hogy Terence Hill "meglógott" Dr. Spider és a démoni nője elől, megállja a helyét.

©

Bűnvadászok

3. Cadillac Series 62

A Bűnvadászok című filmben jó néhány érdekes autó tűnik fel. Az első már rögtön a film elején: a Bud Spencer által a kikötőben szétvert autó nem más, mint egy hetedik generációs, 1964-es Cadlillac Series 62. A 7 literes V8-as motor 340 lóerős volt, aminek 2200 kilogrammot kellett megmozgatnia. Az autóból összesen 35 079 darab készült, ebből kettőt rögtön el is használtak a forgatáson.

©

4. Ford Galaxie

Nem sokkal később a kikötőben egy másik autót is sikerült totálkárosra törni, ez viszont már nem a két főhős, hanem a rosszfiúk jóvoltából lett használhatatlan – igaz, némi unszolás azért kellett. A Ford Galaxie sokáig a gyár első számú felső-középkategóriás autója volt. 1967-től kezdve már Brazíliában gyártották, a filmben is látható modell az elsők között volt, ami Dél-Amerikából származott. A járművet egy 7 literes V8-as Tunderbird motor hajtotta, a teljesítménye 345 lóerő körüli volt.

©

5. Ford Fairlane

A filmben egy másik legendás Ford, a Ford Fairlane is feltűnik. A modell negyedik generációhoz tartozó változatát 1965-ben gyártották, amiben egy 4 literes V8-as motor duruzsolt.

©

6. Dodge Coronet

A Bűnvadászokból természetesen a rendőrautó sem maradhat ki. A bűnt abban az időben egy 1975-ös Dodge Coronettel üldözték. Az autó első generációs változatát 1949-ben kezdték el gyártani, 1975-re pedig már a hetedik generációnál tartottak. A járművet a 4 literestől a 7 literes motorig különböző változatban árulták, 0-ról 100 km/h-ra pedig 10,4 másodperc alatt gyorsult fel.

©

7. Chevrolet Caprice Classic

Még egy autóval adósok vagyunk a Bűnvadászokból, ez pedig nem más, mint a "két sellő" által vezetett – pontosabban leállított – 1975-ös Chevrolet Caprice Classic, ami a Caprice ötödik generációjához tartozott. Az autó 160 km/h-s végsebességre volt képes, amit egy 6 literes V8-as motor 145 lóereje hajtott meg. Persze ez a jelenet sokkal inkább Angie Crawford és Galina Kochilova grófnő miatt marad emlékezetes, de azért azt sem érdemes elfelejteni, hogy ennél a járműnél "az akkuval volt egy kis probléma".

©

Nincs kettő négy nélkül

8. MP Lafer

Bastiano Joao Coimbra de la Coronilla y Azevedo. Ezt a nevet valószínűleg minden rajongó kívülről fújja, azt azonban talán már kevesebben tudják, milyen autón is közlekedett a filmben Terence Hill. Nos, a csodaautó nem más, mint egy 1979-es MP Lafer, egy brazil autómárka, amit egy négyhengeres csillagmotor hajtott. A 64 lóerős szerkezet végsebessége 127 km/h-ra volt, a hivatalos adatok szerint pedig 0-ról 100 km/h-ra 15 másodperc alatt gyorsult fel.

©

9. Rolls-Royce

A felsorolásból persze nem maradhat el a két főhős Rolls-Royce-a sem, amit a film alatt többször is átfestettek. A több jelenetben is felbukkanó 1962-es Rolls-Royce Silver Cloudot 1955 és 1966 között gyártották, összesen 7372 darab készült belőle. A 2110 kilogrammos súlya ellenére igen komoly teljesítményre volt képes, végsebessége elérte a 183 km/h-t. Mindezt a 6 literes V8-as motornak köszönhetően, ami 100 kilométerenként 22 liter üzemanyagot evett.

©

Különben dühbe jövünk

10. Puma Dune Buggy

Végül, de nem utolsósorban jöjjön az az autó, amit a Különben dühbe jövünk című film tett kultikussá: az 1972-es Puma Dune Buggy. A kétüléses autót egy 1,3 literes motorral szerelték fel, a végsebessége pedig 130 km/h-ra volt.

©

Ha ez érdekes volt, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Esélytelen, hogy megtérüljön a hajdúnánási MotoGP-pályára szánt 65 milliárd

Esélytelen, hogy megtérüljön a hajdúnánási MotoGP-pályára szánt 65 milliárd

Kitalálja, melyik klasszikus magyar regényt ajánlotta a kormány az európai olvasóknak?

Kitalálja, melyik klasszikus magyar regényt ajánlotta a kormány az európai olvasóknak?

A föld alatt is megerősítik a határzárat

A föld alatt is megerősítik a határzárat