szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Talán az a hír a többséghez eljutott már, hogy újra kapható lesz az orosz márka Magyarországon. A márka elmúlt 40 évében persze nem ez volt az első támadás a nyugati piacok ellen. Íme néhány fergeteges reklámja a togliatti gyártónak.

Mára igencsak megritkult itthon a Lada-állomány, amely még így is -– a statisztikai hivatal adatai szerint - több, mint 70 ezer autóval és átlag 27 éves korral van jelen Magyarországon.

Az új korszak is beköszönt hamarosan, a Ladák öt év után visszatérnek és hivatalos forgalmazásuk napokon belül elindul – december 10-én tartanak a sajtónak is egy bemutatót – utána máris feltűnhetnek a vadi új Lada Vesták, Nivák az utakon.

Nagy kérdés persze milyen minőségben térnek majd vissza a szocializmus etalon autói? Mindenesetre az újdonsággal maga Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elégedett, meg is hajtott a Szocsihoz közeli szerpentineken egy "egyhatos" Vestát. 

A visszatérés persze számtalan szép emléket és rémtörténetet aktivál sokakban. Mi is inkább erre a korszakra koncentrálunk, milyen varázslatos reklámokkal sokkolták a szovjetek a világot anno az elmúlt 40 évben.

Itt van mindjárt egy korai, finnországi reklám, amelyben a Lada 1200L tűnik fel. Egy nagyon konceptuális, tipikusan északi, szorongós, valljuk be rémületes hangulatú reklámban.

A következő darab egy hazai – mármint szovjetunióbeli – reklám a VAZ-2121-es vagyis a Niva reklámja a ’80-as évek derekáról. A korai természetfilmes krimiben bizony az orvvadászok a véres koncokat egy fullos Nivába dobálják, amely ellen aztán egyetlen tisztes vadgazdálkodási őrnek sem lehet esélye.

Az egyik kedvenc, egy angliai piacra szánt darab. Itt azért látszik, hogy nagyköltségvetésű reklámról van szó. Bedobtak mindent és didaktikusan hozzák a párhuzamokat: a gepárd gyorsasága, a gazella rugalmassága, a krokodil bőrével vetekedő „underbody corrosion protection” vagyis a „tökéletes alvázvédelem” kifejezés is elhangzik teljes komolysággal.

A Lada Samara, ami ugye már fronthajtásos volt, ezzel teljes paradigmaváltás – az oroszoknak Zsiguli, exportként Lada koncepcióban – szintén egy finn piacos reklámban tűnt fel megjelenése idején. Itt a tv-reklám női autóként állítja be a kocsit. Valódi kis ridikül:. „Samara, Samara, oh La, la.”

A dokumentarista realizmusra épít a következő darab, amelyben a hős, Oleg a nyolcvanas években – disszidált?? – Portugáliába. Azóta hiányzik neki a hazája, amíg meg nem látja azt a szépséget, ami minden kellemes emlékét visszahozza: a Lada Niva.

Bizony az utolsó 2006-os reklám már nem is az igazi. A globalizált reklámpiac erősen rátapasztotta ujjlenyomatát erre az anyagra. A „modern” Lada Kalina reklámját nyugati sztenderdek szerint forgatták. Selymes fények, digitális effektek, tökéletes orgánum, tiszta Európa.

A cikkben a motor.ru anyagát használtuk fel.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön