szerző:
hvg.hu

A brit Dyson komoly állami támogatással fejlesztheti ki első elektromos autóját.

A jövőben az autóipar számára egyértelműen az elektromos autók gyártása lesz az irányadó, nem véletlen, hogy minden cég ebbe az irányba fejleszt. A klasszikus márkák mellett azonban megjelentek az újak is, elég csak a Teslára gondolni. A jelek szerint vannak azonban félresiklások. Ilyen a New York-i Autószalonon bemutatkozó Velántur Cars, ami eredetileg egy italautomatákat gyártó spanyol cég, de a britek sem akarnak lemaradni a forradalomban, ők egy porszívógyártót bíznának meg, hogy elektromos autót készítsen.

A The Guardian információi szerint a brit kormány mintegy 174 millió fonttal, vagyis körülbelül 71,3 milliárd forinttal támogatja a Dysont, hogy dolgozza ki egy elektromos autó terveit. A Britstoltól keletre fekvő Malmesbury-ben ezzel 500 új munkahely jönne létre, amit főként mérnökökkel töltenének fel.

Ám még a munkahelyteremtésnél is fontosabb az a tény, hogy a cég csatlakozhat a nagy, tisztán elektromos autókat gyártó cégek névsorához. A Dyson szóvivője egyelőre nem erősítette meg az erről szóló információkat, de ez általában nem nemet jelent.

Hogy mekkora teljesítménnyel érkezhet majd az autó – és főleg: mikor? –, azt most még nem lehet tudni.

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!