szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ legértékesebb márkáit rangsoroló Brandz összesítésében most először szerepel Elon Musk cége az autók Top 10-es listáján.

Idén már 11 éve, hogy a Brandz először kiadta a világ legértékesebb márkáit rangsoroló "Top 100 Global Brands" listáját. Azóta minden évben megjelenik a lista, így a napokban publikálták a 2016-ra vonatkozó rangsort, amire ezúttal hat autóipari szereplő került fel, a Top 10-es autós lista azonban nagy meglepetést okozott.

Az autógyártók között ismét a Toyota lett a legértékesebb, ami új rekordot is jelent, a cég ugyanis az elmúlt 11 évben kilencszer végzett a képzeletbeli dobogó legfelső fokán. Ráadásul idén ezt úgy érte el, hogy a vállala értéke újabb 2 százalékkal növekedett. Hasonló növekedést produkált a második helyen befutó BMW, az autóiparban a harmadik legértékesebb márka pedg Mercedes-Benz lett, a németek 4 százalékkal bővültek egy év alatt.

Ami igazán érdekes, az az, hogy a Top 10-be most először futott be a Tesla, a maga 4,4 milliárd dolláros értékével éppen a tizedik helyre. Érdekesség ugyanakkor, hogy a Porsche is hasonó értékkel bír, ők a kilencedik helyre jöttek fel. A legnagyobbat az Audi zuhant (legalábbis a top 10-ben), a cég 6 százalékot veszített értékéből.

Íme a teljes lista:

1. Toyota - 29,5 (milliárd dollár); +2 (százalék)

2. BMW - 26,8; +2

3. MercedesBenz - 22,7; +4

4. Honda - 13,2; -1

5. Ford - 13,1; 0

6. Nissan - 11,5; +1

7. Audi - 9,5; -6

8. Land Rover - 4,7; -5

9. Porsche - 4,4

10. Tesla - 4,4

Az összesített, Top 100-as listában a Toyota a 28., a BMW a 33., a Mercedes-Benz a 39., a Honda a 74., a Ford a 75., a Nissan a 92. helyen végzett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha számot tesz a jelszavába, ne a végére tegye és ne egyest

Ha számot tesz a jelszavába, ne a végére tegye és ne egyest

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét

Fény derült a legújabb VW villanyautó, az ID.4 valós hatótávjára

Fény derült a legújabb VW villanyautó, az ID.4 valós hatótávjára