szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Toyota egy különleges megoldással rúgná rá az ajtót (ismét) az autóiparra.

Kétségtelenül a Toyota Prius a vásárlók által egyik legjobban favorizált hibridautója, ami a kiváló töréstesztet és a fogyasztási rekordot figyelembe véve nem túl nagy meglepetés. Bár a Toyota csak nemrég mutatta be a negyedik Priust, a japánok már most a következő modellen dolgoznak – ami minden eddiginél hatékonyabb lehet.

A napelemek fejlődésével a Toyota elérkezettnek látta az időt, hogy panelekkel borítsa be a Prius tetejét – számolt be róla az Automotive News. A megoldásnak köszönhetően álló helyzetben is töltené magát az autó, ami a számítások szerint további 10 százalék üzemanyag-megtakarítást eredményezhet. Menet közben a lámpák, a légkondicionáló és egyéb elektromos eszközök működését is támogatná a rendszer.

©

Jó hír, hogy a japánok a fejlesztés végeredményét szinte biztosan elhozzák majd Európába is, Amerikába azonban egyelőre nem. Ennek oka, hogy a napelemeket egy speciális üvegfóliával védenék a környezet káros hatásaitól, ez azonban az USA-ban egyelőre nem engedélyezett eljárás.

Azt még nem tudni pontosan, mikortól kezdve lesz szabvány a napelemek alkalmazása, a Toyota célja azonban egyértelműen az, hogy bevezesse a napenergia és a napelemek hasznosítását.

A technológiával már régóta kacérkodik az autóipar, 2008-ban például a Genfi Autószalonon bemutatott Saab 9-X BioHybrid nevű koncepcióautó kapott napelemes paneleket. És ki tudja, hosszú távon az sincs kizárva, hogy a napelemes autóval kiválóan versenyző magyar csapattól is vesz majd át technológiai megoldásokat a Toyota.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU szankciókat készít elő Lukasenkáékkal szemben

Az EU szankciókat készít elő Lukasenkáékkal szemben

24 új fertőzött egy nap alatt Magyarországon

24 új fertőzött egy nap alatt Magyarországon

Se veled, se nélküled állapotot eredményezett, hogy rájöttünk, működik a home office

Se veled, se nélküled állapotot eredményezett, hogy rájöttünk, működik a home office