szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tucatnyi kisgyermek halálát okozzák minden nyáron a felelőtlen szülők. Egy új figyelmeztető rendszer elvileg segíthet, hogy kevesebb legyen a tragédia.

Bármennyire is szeretnénk, hogy ne így legyen, minden nyáron előfordul, hogy a napon hagyott autóban felejtik a gyereküket felelőtlen szülők. A hőmérséklet pedig nagyon gyorsan emelkedik egy bezárt autóban, és ez vezet tragédiához.

Itt egy táblázat, amely megmutatja, milyen gyorsan emelkedik egy autóban a belső hőmérséklet:

©

Nehéz elképzelni az autógyártók miért nem találtak ki valamit arra, hogy ezek az esetek ne fordulhassanak elő, miközben a mai autók olyan elektronikai rendszerekkel dolgoznak, amelyek a fáradtságot is érzékelik.

Az amerikai GMC márka egy új modelljében, az Arcadiában mindenesetre megpróbálkozik valamivel. A jelzőrendszer végtelenül egyszerű, a hátsó ajtók nyitását tárolja a rendszer, és ha valaki 10 percen belül az autó indulásához képest kinyitotta a hátsó ajtókat – jellemzően valakit/valamit berakott a hátsó ülésre – akkor a rendszer aktiválódik. Innentől, amikor a sofőr leállítja az autóját, a rendszer már küldeni fog egy hátsó ülés figyelmeztetést, ami megjelenik a kijelzőn, hasonlóan mondjuk a lámpák lekapcsolására figyelmeztetéshez, ez is hangjelzéssel egyetemben. A rendszer akkor is aktív, ha járó motor mellett nyitja-csukja a hátsó ajtókat valaki, vagyis csak megállt mondjuk felvenni a gyereket.

A rendszer előnye, hogy semmilyen kiegészítő elemet nem igényel, ugyanazt a szenzort használja, amit egyébként is, ha véletlen nyitva maradna valamelyik ajtó, némi programozási munka kell csak a kocsi elektronikai rendszerében, hogy ezt is tudja. Még ha így elsőre nem is tűnik túl precíznek a rendszer, inkább riasszon feleslegessen, mint hogy bekövetkezzen egy tragédia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyéni útépítési megoldást választottak Pécelen

Egyéni útépítési megoldást választottak Pécelen

Tigris támadt egy idős nőre Floridában

Tigris támadt egy idős nőre Floridában

A 17 milliárdos lélegeztetőgép-biznisz elnyerője kutatásba fektet

A 17 milliárdos lélegeztetőgép-biznisz elnyerője kutatásba fektet