szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amatőr biztonsági megoldásokat alkalmaznak a cégek.

A Birminghami Egyetem kutatócsoportja megtalálta a módját, hogy két módszer valamelyikével hogyan törje fel tucatnyi autómárka kulcs nélküli zárrendszerét, egy durván 40 dolláros, kereskedelemben kapható eszköz felhasználásával - írja a Totalcar.

Az egyszerűbbel a Volkswagen csoport 1995 óta gyártott autóit lehet feltörni, a legújabbak kivételével. Némi munkával és technikai segítséggel elég, ha a rabló 100 méteren belül van, és elkapja a távirányító jelét, bármikor kinyithatja az autót úgy, mintha a rádiójelet fogni képes számítógép lenne a gyári távirányító. A Volkswagen csoport az elmúlt huszonegy évben lényegében minden autójában ugyanazt a titkosítási eljárást használta, és az autók többségében ez idő alatt mindössze négy titkosítási kulcsot használtak. Azt mondják, már javították a hibát, de ezt a cikk szerint csak a 7-es Golffal kezdték bevezetni, így a korábbi gyártmányokat pár másodperc alatt fel tudják törni.

A másik eljárás kicsit körülményesebb, itt nyolc egymásutáni ajtónyitó jelet kell felvenni, és ez alapján lehet megfejteni a kódolást. Ezzel a módszerrel a HiTag2 elnevezésű titkosítási eljárást lehet semmivé tenni, amit a Fiat csoport, a Peugeot-Citroën, a Ford, a Mitsubishi a Nissan és az Opel egyes típusaiban alkalmaznak.

A kutatók azt mondják, nagyon lassú az autók szoftverfejlesztési ciklusa, a régebbi járművek ritkán kapnak frissebb szoftvert. Flavio Garcia csoportvezető szerint ijesztő látni, hogy még ma is a 90-es évekből származó biztonsági megoldásokat használnak, akár a legújabb típusokban is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Covid-oltásra sietett 200 km/h-val egy 88 éves nyugdíjas

Covid-oltásra sietett 200 km/h-val egy 88 éves nyugdíjas

Szokatlan szolgáltatással rukkolt elő az egyik legnagyobb budapesti bevásárlóközpont

Szokatlan szolgáltatással rukkolt elő az egyik legnagyobb budapesti bevásárlóközpont

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben