szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány kifizetné a vételár egyötödét azoknak, akik tisztán elektromos autót akarnak venni. A pályázat október végétől lesz elérhető.

A kormány támogatja az elektromos hajtású autók vásárlását, az idén erre 2 milliárd forintot biztosít – mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten egy szakmai fórumon. Varga Mihály az Emobility Forum 2016 elnevezésű konferencia megnyitóján közölte: a kormány elektromos hajtású személyautók és kishaszongépjárművek beszerzéséhez ad anyagi segítséget.

Varga elmondta, az idei költségvetésben 2 milliárd forintot, a tervek szerint jövőre pedig 3 milliárd forintot biztosítanak a tisztán elektromos hajtású személy-  és kishaszongépjárművek beszerzésének támogatására, mint mondta, az idei támogatási összegből több mint 1300 elektromos jármű megvételéhez járulhat hozzá a kormány.

A forrást természetes személyek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek, és költségvetési szervezetek egyaránt igényelhetik. A támogatás a bruttó vételár 21 százalékát fedezi, de maximum másfél millió forintos lehet. További feltétel, hogy csak új, 15 millió forintot meg nem haladó vételárú gépjárművekre terjed ki. A pályázati kiírás ezen a héten válik  elérhetővé az érdeklődők számára a kormány.hu, valamint az e-mobi.hu oldalon, Varga elmondása szerint október 27-től lehet majd pályázni a támogatásra.

Varga azt mondta, a kormány átfogó elektromobilitási koncepciója, a Jedlik Ányos Terv tartalmazza mindazokat a lépéseket, ösztönző eszközöket és szabályozási feladatokat, amelyek az elektromos közlekedés elterjedéséhez szükségesek, és a kormány 2020-ig 3 ezer nyilvános töltőállomás létesítését irányozta elő annak érdekében, hogy Magyarország minden régiója elérhető legyen elektromos járművekkel is.

Az e-autók elterjedése érdekében ráadásul a szabályozási rendszert is módosította a kormány, bevezették a zöld rendszámot, egyszerűsítették a töltőberendezések létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó szabályokat, illetve számos adókedvezményt biztosítanak. Hozzátette: a cél az, hogy 2020-ra a környezetbarát járművek száma elérje a 30 ezret.

A miniszter hozzátette, az iparági vélemények szerint 2020-ra csökken olyan szintre az akkumulátorok és ezen keresztül az elektromos autók ára, hogy azok támogatás nélkül is versenyképessé váljanak a hagyományos autókkal, de addig is támogatni akarják az elektromos autók elterjedését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!