szerző:
hvg.hu

A japánok ötlete felvet néhány kérdést.

Bár az elmúlt években hihetetlen mértékű fejlődés ment végbe az elektromos autók iparában, ezzel együtt pedig a hatótávolság is jelentősen megnőtt, még mindig nem elég ahhoz, hogy a leendő vásárlók rohanjanak egy EV-t venni. A legtöbb cég ezért gőzerővel fejleszti az akkumulátorait, a Honda viszont valami egészen más dolgon gondolkodik. A dodzsemen.

Jó, persze nem egészen úgy kell elképzelni a dolgot, mint a vurstliban, a vezeték ugyanis nem az autó felett, hanem az oldalán lenne felszerelve. Az Autoblog beszámolója szerint a cég nemrég készített egy olyan szabadalmi tervet, amin az autó oldalából kinyúló egység látható. A kocsi a tervek szerint ezen keresztül lenne képes menet közben áramot felvenni az utak mentén telepített sínekből.

©

Bár egy ilyen rendszert kiépíteni és üzemeltetni valószínűleg olcsóbb lehet, mint ha a vezeték nélküli töltési rendszerhez építenénk ki a szükséges részeket, azért felvet némi problémát a dolog. Egyrészt a kar könnyen letörhet, pláne akkor, ha véletlenül nem működik a visszahúzó mechanizmus, másrészt a síneket mindig tisztán kell tartani, hogy a kocsik biztosan tudják azt használni. Persze nem valószínű, hogy ebből a szamadalomból mármi is lesz, de aki szeretné kipróbálni, hogy milyen lehet egy ilyen utazás, annak három dolgot tudunk ajánlani: villamos, troli, dodzsem. Csak nehogy a Hondánál is keresni kelljen a zseton helyét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt a kormányhatározat, hivatalosan is vége a genderszaknak

Itt a kormányhatározat, hivatalosan is vége a genderszaknak

Vádat emeltek az ittasan száguldozó sofőr ellen, aki testvére halálát okozta

Vádat emeltek az ittasan száguldozó sofőr ellen, aki testvére halálát okozta

Gázából megint rakétákkal támadnak a terroristák

Gázából megint rakétákkal támadnak a terroristák

Eltűnt szaúdi újságíró: mit tudott a szaúdi koronaherceg?

Eltűnt szaúdi újságíró: mit tudott a szaúdi koronaherceg?

Pokolgép ölhetett meg tíz embert egy krími iskolában

Pokolgép ölhetett meg tíz embert egy krími iskolában

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”