szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bárkivel előfordulhat, hogy égve felejti az autó fényszóróját, ami néhány órán belül képes lemeríteni az akkumulátort. Kétségbe esni viszont akkor sem kell, ha a világ végén merül le az aksi.

Sok sofőr, de főleg a kezdők kétségbe esnek, amikor először szembesülnek a lemerült akkumulátor problémájával. Egyrészt azért, mert nem tudják, hogyan töltsék újra, másrészt pedig azért, mert nem tudják, miként juthatnak haza. Ha a kellemetlen meglepetés ráadásul ott ér minket, ahol még segítséget sem tudunk kérni, akkor kezdődik csak igazán a pánik. Pedig nem kell, van ugyanis egy egyszerű trükk, amivel újra életet lehet lehelni az autóba.

A filléres trükkhöz igazából semmi sem kell, csak egy emelő és egy kötél, de elvileg mind a kettőnek lennie kell(ene) a kocsiban. A Shake the Future nevű YouTube-csatornára feltöltött videó szerint a trükk a legtöbb kocsival működik, van azonban olyan, amivel nem. A felvételen szereplő Danny szerint valószínűleg attól függ a dolog, hogy mekkora a kocsi motorja, illetve a kocsinak benzinüzeműnek és elsőkerék-meghajtásúnak kell lennie, illetve manuális váltó kell, hogy legyen benne. És persze az sem hátrány, ha az autó differenciálja nyitva van, különben hiába fogjuk rángatni, semmi sem fog történni.

A trükk lényege, hogy az emelővel emeljük meg annyira a gépet, hogy az első kerék néhány centiméterre elemelkedjen a földtől. A kocsira rá kell adni a gyújtást, majd hármasba tenni a sebességváltót – ezután tekerjük rá a kerékre a kötelet, majd egy határozott mozdulattal rántsuk meg, hogy az minél gyorsabban pörögjön. Ha elég erős volt a rántás, szinte azonnal beindul a kocsi.

Persze betolni az autót kézenfekvőbb megoldás, ám ez nem mindig lehetséges. Így aztán érdemes megjegyezni a trükköt, hátha egyszer szükség lesz rá valahol. (Ne legyen.)

Korábbi autós tippjeinket ide kattintva érheti el, itt pedig azt nézheti meg, hogyan lehet egy lemerült akkumulátort egy láncfűrésszel feltölteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Földtől 300 millió kilométerre hajtott végre újabb történelmi küldetést a NASA

A Földtől 300 millió kilométerre hajtott végre újabb történelmi küldetést a NASA

Az Oktatói Hálózat is támogatja a SZFE-sek október 23-i sétáját

Az Oktatói Hálózat is támogatja a SZFE-sek október 23-i sétáját

Két éve gyakornok volt, most genfi konzul lett egy KDNP-s képviselő lánya

Két éve gyakornok volt, most genfi konzul lett egy KDNP-s képviselő lánya