szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ez volna a jövő termelőszövetkezeteinek alapgépe?

A neves amerikai traktorgyártó a John Deere bemutatta, állításuk szerint, a világ első teljesen elektromos, nagy teljesítményű mezőgazdasági munkagépét. A traktor hivatalosan majd Párizsban fog debütálni, egy nemzetközi agrokiállításon.

A gépben kétség kívül hatalmas lítium-ion akkupakk kapott helyet, amely 130 kWh kapacitású, amely 30 százalékkal több, mint a legdrágább Tesla ugyanilyen mutatója. A konnektoros traktor alapját egy sztenderd 6R-modell adta.

A gép alatt két elektromotor dolgozik az egyik felel a jármű hajtásáért, míg a másik a traktorhoz kapcsolt perifériák mozgatásáról gondoskodik alapvetően. De szükség esetén mindkét motor bekapcsolható a hajtásba. Az elektromotorok alapvető jellemzői egy mezőgazdasági gép esetében is ideálisak lehetnek a nagy nyomaték- és az alacsony sebességszükséglet miatt.

A kérdés itt is inkább a hatékonyság és súly, az előbbire a John Deere válasza, hogy a jármű 55 kilométert tud megtenni egy töltéssel, az újratöltési idő nagyjából 3 óra. Hogy mennyivel nehezebb egy ilyen jármű, arra nem volt adat, de egy hatalmas dízelmotor helyett, egy jóval kisebb elektromos motorral a nagy akkupakk ellenére sem feltétlenül kell nagyságrendekkel nehezebbnek lennie.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Barack Obama memoárját viszik, mint a cukrot

Barack Obama memoárját viszik, mint a cukrot

Így emelték be Spielberg hatalmas cápáját az Oscar-múzeumba (videó)

Így emelték be Spielberg hatalmas cápáját az Oscar-múzeumba (videó)

Eltáncolták, papírból hajtogatták és bútort is készítettek a Rubik-kockából

Eltáncolták, papírból hajtogatták és bútort is készítettek a Rubik-kockából