szerző:
hvg.hu

Az eszköz segítségével nemcsak feltörni lehet az autót, de pillanatok alatt el is tudják indítani a tolvajok.

Az autógyártók igyekeznek mindent elkövetni annak érdekében, hogy az általuk gyártott kocsikat minél nehezebb legyen ellopni, ez azonban sokszor legfeljebb csak lassítja a tolvajokat, semmint megakadályozná őket a tényleges lopásban. Sajnos, tény, a bűnözők sokszor a gyártók és a biztonságtechnikai cégek előtt járnak egy lépéssel, akik persze igyekeznek befoltozni minden lehetséges kiskaput, a tolvajok viszont újabb és újabb trükköket találnak ki, hogy elvigyék a kinézett autót. A legújabbról a minap számolt be a The National Insurance Crime Bureau (NICB) nevű nonprofit ipari szervezet, ami egy titokzatos eszközről tett említést.

A kütyü hasonló ahhoz, amit 2013-ban egyszer már feldedeztek, és ami komoly fejtörést okozott a biztonságtechnikai szakértőknek, amikor megpróbáltak rájönni, hogyan működik. Az eszköz most ismét felbukkant a tolvajoknál, azonban a korábbihoz képest továbbfejlődött: most már nemcsak a kocsi kinyitására alkalmas, de be is lehet vele indítani az autót.

©

Az NICB-nek sikerült egy ilyet beszereznie, így a szervezet maga próbálhatta ki, hogyan működik az egység. Az eredmény tényleg megdöbbentő volt: a segítségével a távirányítással nyitható és indítógombbal felszerelt autókat simán el lehetett vele vinni.

Az NICB szakemberei különböző típusú autókat próbáltak meg feltörni vele: új és használt modelleket, SUV-okat, furgonokat és pickupokat is. A 35 kocsiból 19-et ki tudtak nyitni, 18-at pedig be is tudtak indítani vele. Ami ennél is meglepőbb: miután az autókat leállították, 12 esetében ismét be tudták indítani a motort.

Joe Wehrle, a szervezet elnök-vezérigazgatója szerint az egészben az a legijesztőbb, hogy se figyelmeztetés, se magyarázat nincs az autósok számára. Még ha egy biztonsági kamera rögzítené is a lopást, se a tulajdonos, se a rendőrök nem fogják tudni megmondani, hogy pontosan mi történt.

A szakemberek csak azt tanácsolják az autósoknak, legyenek nagyon körültekintőket, amikor a kocsi távirányítóját használják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tájfunok miatt borultak ősszel is virágba a japán cseresznyefák

Tájfunok miatt borultak ősszel is virágba a japán cseresznyefák

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Folytatódott a jobbikos Sneider Tamás fiai ellen indult büntetőeljárás

Folytatódott a jobbikos Sneider Tamás fiai ellen indult büntetőeljárás

Sárkányölő George Clooney kávéval értelmezi újra a Trónok harcát

Sárkányölő George Clooney kávéval értelmezi újra a Trónok harcát

Húsz új hazai villanyautó töltőpontot vehetünk használatba

Húsz új hazai villanyautó töltőpontot vehetünk használatba

Újabb költséget varrhatnak az önkéntes nyugdíjpénztári tagok nyakába

Újabb költséget varrhatnak az önkéntes nyugdíjpénztári tagok nyakába