szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig sem volt gond a Model S hatótávolságával, mostantól azonban még jobb lett a teljesítménye.

A Tesla kapcsán egy dolgot biztosan el lehet mondani: sosem lehet tudni, épp mivel rukkolnak majd elő. Ellentétben más autógyártókkal, nem mindent harangoznak be előre, ami a cég életében – így pedig a felhasználókéban is – fontos lehet.

A napokban például egy egyszerű Twitter-bejegyzésben közölték: mostantól a Model S 100D az az autó, ami a jelenleg kapható elektromos autók között a legnagyobb hatótávolsággal rendelkezik.

Az új Model S és Model X 100D ugyanazt az akkumulátor-csomagot használja, mint a P100D, a különbség az autó teljesítményében rejlik. A 0-100 km/h-s sprintet például "csak" 4,2 másodperc alatt teszi meg, szemben a P100D egészen hihetetlen, 2,4 másodpercével. Valahol ez érthető is, az elektromos autóknál ugyanis inkább vágyik az ember egy sokáig futó gépre, mint egy sprintbajnokra.

©

A változásért cserébe nem 315, hanem 335 mérföldes lesz az autó hatótávolsága, vagyis 504 km-ről 536 km-re növekedett. Persze mindez nem tűnik soknak, de azért mindannyian ismerjük az érzést, amikor a műszerfalra pillantva azon imádkozunk, hogy csak a következő benzinkútig jussunk el.

Ami még ennél is komolyabb változás, az az árban keresendő. Míg a P100D 130 ezer dollárba (kb. 36,4 millió forint) kerül, addig a 100D "csupán" 95 ezer dollárba (26,6 millió forint). Ez mintegy 9,8 millió forintos differencia, ami ahhoz képest igen jónak mondható, hogy közben a teljesítmény növekedett. Ha pedig azt nézzük, hogy a P90D-hez képest mindössze 3 ezer dollárral (kb. 840 ezer forint) kínálják drágábban, még jobb a képlet. A P90D 470 km-es hatótávjához képest ugyanis 66 km a növekedés, ami nagyon szép teljesítmény.

A Model X esetében is hasonló a helyzet: a Model X P100D-hez képest mintegy 30 ezer dollárral (8,4 millió forint) kerül majd kevesebbe a jobb teljesítményt nyújtó 100D.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!