szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendbe szedné a kormány az eredetiségvizsgák rendszerét.

Néhány hét múlva tárgyalja a Miniszterelnökség az eredetiségvizsgálat jelenlegi rendszerét megreformáló jogszabálytervezetet – értesült a Vezess.hu kormányzati forrásból. A sokak által kritizált vizsgák szigorítására három fontos javaslatot is tartalmaz a tervezet.

  • Az egyik, hogy a köztelező eredetiségvizsgálatot a külföldről behozott autókra is el kellene végezni, még a magyar rendszám kiadása előtt. Ez jelenleg nincs így.
  • Egy másik fontos javaslat kötelezővé tenné a vizsgán az alvázszám és a másodlagos azonosítónak számító adattábla vegyszeres vizsgálatát. Az alvázszámot, vagy annak környezetét egy bizonyos vegyszerrel bekenve kimutatná a vizsgálat, hogy módosítottak-e a betűkön és a számokon.
  • A harmadik javaslat szerint kötelezően le kellene fotózni (szkennelni) a kintről behozott jármű külföldi okmányait, a forgalmiját, a törzskönyvét, természetesen a kétnyelvű adásvételit és a számlát is. Ezen felül a javaslat kötelezővé tenné a kilométeróra-állás és az alvázszám lefotózását, valamint képek készítését a járműről, majd mindezt fel kellene tölteni egy online adatbázisba.

A jelenlegi rendszer legnagyobb hibája, hogy az eredetiség vizsgálatot végző műhely a hibásan kiadott okiratokért nem vonható felelősségre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!