szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hát, mit ne mondjunk, hamar eljutottunk odáig, ami az önvezető autók legnyilvánvalóbb következménye.

Volt már több olyan videó is a neten, hogy valaki menet közben elszunyókált a Teslájában, de hogy ez mekkora kihívást is jelent az autós cégeknek, arra most a Ford hivatalosan is reagált – írja cikkében az Automotive News.

A dearborni székhelyű cégnek ugyanis most ez jelenti az egyik legnagyobb kihívást. Az emberi tényező elég rosszul tűri, ha nem kell figyelnie és az önvezető rendszer elég megbízhatóan teszi a dolgát. A cég számtalan megoldással próbálkozik, hogy éberen tartsa a tesztelőket: hangok, fények sőt még egy másik embert is beültettek, aki megpróbálja éberen tartani a nem túl sok ingert átélő mérnököt.

A Fordok esetében a projekt alapja, hogy mit kezdjenek az úgynevezett Level 3-as önvezető szinttel, amikor a jármű lényegében mindent magától csinál, de visszaadja az irányítást, ha nem egyértelműek a szituációk. Mindezt úgy kell tennie, hogy a sofőrt ez ne érje váratlanul, legyen elég ideje a kontrollt átvenni. A következő szint volna, hogy már mindenféle emberi interakció nélkül oldja meg a helyzeteket a kocsi. Itt már lehetne akár szunyókálni is. De úgy tűnik, az ember hamarabb kapitulál, minthogy a gép ezt megengedné neki.

©

A BMW, Mercedes, Audi mind azt ígéri, hogy ezt a bizonyos 3. szintű autonóm vezetést 10 másodperces figyelmeztetéssel adja vissza, ha erre nincs reakció, a jármű lelassul. A Volvónál viszont azt állítják, sokkal több idő kell, hogy a sofőr normálisan tudja átvenni az irányítást. Ők két percet mondanak, ami viszont értelmetlenné teszi ezt az egész Level 3-as szintet. A Ford emiatt is úgy tűnik, átugorná ezt a lépcsőfokot. A Ford és a Volvo is azon az állásponton van, hogy egy sofőr, aki akár hosszú ideje nem nyúlt a kormányhoz, nincs a vezetésre felkészült állapotban, miközben vélhetően éppen egy veszélyes szituációt kellene megoldania.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!