szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

BMW1, Ford Focus, Mazda 3 – használtan is elég megbízhatóak.

A német DEKRA – autóműszaki vizsga és szerviz csoportja – évről évre összeállítja mintegy 15 millió gépkocsi műszaki állapotát vizsgálva megbízhatósági listáit. Már 10. éve jelenik meg lista és mára 500 modellt tartalmaz.

Minden, a listára felkerült autóból legalább 1000 darabot vizsgáltak és nem életkor, hanem futásteljesítmény alapján – 0-tól 150-ezerig km-ig, három, ötvenezer kilométerenkénti csoportba sorolva – őket. Az összesített eredmény ezek átlaga. A szervezet egy úgynevezett DEKRA Mängel Index (DMI) mutatót használ, amelyben a 100-as indexű volna a tökéletes modell, amely releváns hibák nélküli. (Pl. a 2011-utáni BMW 1-es esetében a vizsgált autók 86 százaléka ilyen.)

A felmérésben csak az autó és az autósok biztonságára vonatkozó hibákat – futómű/kormányzás, motor/környezetvédelem, karosszéria, fék, elektromos berendezések – számították be. A tipikus hibák előfordulását vizsgálják, mint például a kipufogórendszer rozsdásodása, vagy a felfüggesztés lazulása, amelyek a jármű élettartamát és tartósságát hivatottak értelmezhetően jellemezni.

Az összesített adatok alapján a legjobb kompakt. Az évjárat itt nem konkrét évet jelöl, hanem az említett típust ekkor kezdték gyártani.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiderült, hogy nem örülnek a fák a zajnak

Kiderült, hogy nem örülnek a fák a zajnak

Az Európa Tanácsig jutott a magyar közmédiában támadott osztrák újságíró ügye

Az Európa Tanácsig jutott a magyar közmédiában támadott osztrák újságíró ügye

Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők