szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elektromos autók választásában az egyik legfontosabb szempont, hogy mennyit lehet autózni velük egyetlen feltöltéssel. Egy hiánypótló összehasonlítás most ezt is megmutatja.

Az elmúlt években lassan, de biztosan egyre nagyobb szeletet hasítottak ki az autópiacból az elektromos autók. 2016-ban mintegy 773 600 darab EV-t sikerült eladni, decemberben történelmi rekord született: egyetlen hónap alatt ugyanis több mint 100 ezer elektromos autót adtak el a cégek, amire korábban még nem volt példa. A legnagyobb bővülést Kína produkálta, ott egy év alatt 85 százalékkal nőtt a kereslet az elektromos autók iránt, vagyis 2016-ban mintegy 316 ezer darabot adtak el ezekből az autókból.

A technológia kritikusai azonban azt mondják, az elektromos autóknak továbbra is az a "gyermekbetegségük", hogy túlságosan kevés kilométert tudnak megtenni egyetlen feltöltéssel. A Plugless és az InsideEVs ezért elkészítette, hogy az egyes modelleknek mekkora a hatótávolságuk, és ezek közül hány képes arra, hogy az átlagos amerikai igénynek, vagyis a napi 37 mérföld (kb. 59 kilométer) megtételének megfeleljen. Ezek alapján az USA-ban kapható 46 elektromos (vagy elektromos meghajtással is rendelkező) autók közül (amelyből többet Európában is lehet kapni) 29 felel meg ennek a követelménynek.

A jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható autók közül a Tesal Model S 100D képes a leghosszabb út megtételére: 335 mérföldet, vagyis nagyjából 536 kilométert. A Tesla fölényét az is világosan mutatja, hogy az első hét helyen gyakorlatilag csak Elon Musk autói szerepelnek. Az eredményről egy infografikát is készítettek.

©

A fenti ábrán 28 autót írnak, azonban 29 modell szerepel rajta, a Model S 100D-vel ugyanis csak később egészítették ki a grafikát. Kilométerre átszámítva az alábbiak szerint alakul a táblázat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Matovic: Megfelelt a Szputnyik vakcina a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén

Matovic: Megfelelt a Szputnyik vakcina a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén

2023: a notch halála?

2023: a notch halála?

60 milliárd forintot tesz fel az Apple egy célra: hogy több fát ültessenek

60 milliárd forintot tesz fel az Apple egy célra: hogy több fát ültessenek