szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon büntetés jár azért, ha hiányzik az első (vagy a hátsó) rendszámtábla az autókról, Amerikában viszont így is lehet autózni.

Az amerikai filmekben gyakran látható jelenet, amikor a főszereplő az autójával begördül a ház elé, a piros lámpánál áll vagy üldözik a rendőrök. A legtöbb jelenetben azonban van egy közös pont, amit a szemfülesek azonnal kiszúrnak: az autók elején nincs rendszámtábla. A miértre sok válasz létezik, ezek közül azonban csak egy helyes megoldás van.

A Cars beszámolója szerint nem a kellékes hibája, hogy a legtöbb amerikai filmben az autók elején nincs rendszám, és nem is egyfajta fura amerikai jogi szabályozásról van szó. Az Egyesült Államok 50 államának több mint harmadában ugyanis egész egyszerűen nem kötelező – pontosabban szólva elhagyható – az első rendszám.

A "hiánynak" nem büntetés-elkerülési oka van – bár jó néhány autósnál kétségtelenül ez is közrejátszhat a dologban.A Texas A&M Transportation Institute 2012-ben készített egy felmérést, amelyből kiderült, az emberek jelentős többsége azért nem akar az autó elejére rendszámot tenni, mert az csak elcsúfítaná a kocsit. A tulajdonosok emellett a spórolással is érvelnek (vagyis, hogy két rendszámtartó helyett csak egyre van szükség), ez azonban a felmérés szerint nem jelent számottevő költségmegtakarítást.

©

A felmérés szerint Alabama, Arizona, Arkansas, Delaware, Florida, Georgia, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Michigan, Mississippi, Új-Mexikó, Észak-Karolina, Oklahoma, Pennsylvania, Dél-Karolina, Tennessee és Nyugat-Virginia államban nem kötelező az első rendszámtábla. Vagyis 50 államból mintegy 19-ben hagyható el az azonosítás ezen formája.

A tanulmány azonban azt is kiderítette, hogy – nem túl meglepő módon – az egy rendszámos autóknál szabálysértés esetén jóval nehezebb büntetési tételt kiszabni, mint azoknál, amelyek két rendszámot használnak. Pennsylvaniában például az autók 16 százalékánál a hátsó rendszám nem alkalmas arra, hogy a díjköteles utakon az elektronikus rendszerek leolvassák.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!