szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Állami lenyúlás lehet a főpolgármester közterület-felügyeletek elleni attakjából. A tét a polgároktól beszedett évi többmilliárdos bírság.

Az utóbbi időszak egyik legforróbb, közlekedést érintő témája volt, hogy Budapest több pontján is olyan kamerákat üzemeltet a közterület-felügyelet, ami alapján 50 ezer forintos bírságot szórnak ki a szabálytalankodó autósoknak. A polgárok zúgolódását Tarlós István duzzasztotta vitává, amikor azt üzente a megbüntetett autósoknak, tagadják meg a bírság kifizetését. A főpolgármester egyúttal azt is bejelentette, kezdeményezi a közterületesekre vonatkozó szabályok módosítását.

Erre nagy szükség is lenne, hiszen a folyamatos változtatások miatt egymásnak ellentmondó jogszabályok születtek, amit néha még a legkörültekintőbbeknek is nehéz betartaniuk. Kérdés, ez mennyire sikerülhet, az állam ugyanis tavaly egy igen nagy részesedést hasított ki magának az állam. Emiatt sok százmilliós bevételtől eshet el egy nagyobb fővárosi kerület évente. Az önkormányzatoknak így nem maradt más, mint a szabályszegések, illetve a helyi önkormányzati rendeletek megsértése címén beszedhető pénzbüntetések. A jelenlegi állás szerint közel százféle ok miatt futhat bele akár több tízezres büntetésbe a figyelmetlen állampolgár. A polgárok tapasztalatai szerint a közteresek pedig sokszor csak kötözködnek és a pénzre hajtanak, semmint a rendet és a közterületet védenék.

A témával bővebben foglalkozunk HVG hetilap szerdán megjelenő számában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azért nem rendelt a kormány a Moderna vakcinájából, mert drágállta

Azért nem rendelt a kormány a Moderna vakcinájából, mert drágállta

Orbán Viktort beoltották

Orbán Viktort beoltották

Der Standard: Amit Kurz csinál, az lightos orbáni politika

Der Standard: Amit Kurz csinál, az lightos orbáni politika