szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy jó egyterű igazi főnyeremény, mégha nem is számítanak éppen élményautónak. Talán a legfontosabb kritérium ezek esetében a méretük mellett, mennyire bírják a strapát. Érdemes vásárlás előtt képben lenni, mely tipusok vezeteik a megbízhatósági listákat.

Mostanság, amikor mindenki SUV-ra vágyik, igazán jó vásárt lehet csinálni egy családi egyterűvel (MPV), amelyeknek, mint a statisztikák is mutatják lefelé mentek az árai használtan. De lássuk a német Dekra hibamutatói szerint melyik számít a legjobbnak?

Az egészen biztosnak tűnik, hogy bár nem kiemelkedő mutatókkal, de a második generáció Ford C-Max jó vételnek számít ebben a kategóriában. Leginkább csak a fékek igényelnek törődést, ahogyan ez ezeknél a méretes, nehéz dobozoknál lenni szokott, akárcsak a gumszilentek kopása. A Merivára sem lehet panasz, a korban nagyjából ugyan olyan Fordokkal szemben sem lesz több gond az Opelekkel, inkább a magasabb 100 ezer kilométer feletti futásteljesítmény esetén lehet rozsdásodó kipufogódobokkal, vagy akár fékcsövekkel találkozni. A Renault Scenic tűnik még jó választásnak akár a korosabb 100 ezres futás felett is, ott ugyanis jobban szerepel összességében, mint a két másik dobogós.

A német Dekra - autóműszaki vizsga és szerviz csoportja – listáira, amelyből most a családi egyterűket néztük át, legalább 1000 darabot vizsgáltak és nem életkor, hanem futásteljesítmény alapján  - 0-tól 150-ezerig km-ig, három, ötvenezer kilométerenkénti csoportba sorolva - őket. Az összesített eredmény ezek átlaga. A szervezet egy úgynevezett DEKRA Mängel Index (DMI) mutatót használ, amelyben a 100-as indexű volna a tökéletes modell, amely releváns hibák nélküli. (Pl. a 2010 utáni Ford C-Max esetében a vizsgált autók 80 százaléka ilyen.)

Az évjárat itt annyiban nem csak egy konkrét évet jelöl, hanem az említett típust ekkor kezdték gyártani.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!