szerző:
hvg.hu

A történelmi gyökereknek köszönhetően a Ferrari több pénzt zsebel be, mint az aktuális világbajnok csapat.

A tavalyi Formula–1-es világbajnokság csapatversenyét nagy fölénnyel nyerte meg a Mercedes, mely alakulat az időközben visszavonult és aktuális világbajnok Nico Rosberg és a háromszoros korábbi világbajnok Lewis Hamilton segítségével 765 pontot zsebelt be. A második a 468 pontos Red Bull, a harmadik pedig a 398 pontos Ferrari lett, de ne gondoljuk, hogy az F1 menedzsmentjétől ennek arányában kapnak kifizetéseket a csapatok.

Az Autosport legfrissebb adatai szerint idén a Ferrari kapja a legnagyobb összeget, egész konkrétan 180 millió dollárt (51 milliárd forint), melyből 68 millió dollárt azért kapnak az olaszok, mert ők az egyetlen, úgynevezett történelmi csapat. A második legkomolyabb átutalás az aktuális világbajnok Mercedest illeti meg: a csillagos alakulat idén 171 millió dollárt (49 milliárd forint) kap a Forma–1 tulajdonosától.

A harmadik a sorban a Red Bull, a maga 161 millió dolláros (46 milliárd forint) összegével. A negyedik helyen az évek óta komoly sebességi- és megbízhatósági gondokkal küszködő McLaren tanyázik, mely idén ebben a formában 97 millió dollárt (28 milliárd forint) zsebel be.

A lista legvégén a Haas kullog a maga mindössze 19 millió dolláros (5 milliárd forint) bevételével, ami azért ilyen kevés, mert ez egy viszonylag új csapat. Az érvényben lévő szabályozás szerint minden csapat, mely az előző három évadból kettőben elindult, alanyi jogon 36 millió dollárt (10 milliárd forint) kap, a Haas ezt az összeget először jövőre kaphatja meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!