szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Harminc autóból mindössze egy állt meg és hat lassított egy napokban meghibásodott vasúti fény- és félsorompó előtt, mielőtt áthajtott volna a kereszteződésen.

Meghibásodott egy fény- és félsorompó Gyöngyösfalunál. Közel két órán keresztül villogott pirosan, lezárt sorompórudakkal, majd kikapcsolták. A fénysorompó ezt követően elsötétült, a sorompórúd függőleges helyzetbe állt. A 112 Press pedig videózta, hogyan közlekednek az átjárónál az autósok.

A késői óra ellenére viszonylag sokan közlekedtek a főúton – írja az oldal. Tapasztalatuk alapján a legtöbb autós lassítás nélkül hajtott át a táblákkal előjelzett vasúti átkelőn. Talán fel sem fogták, hogy síneken hajtanak át – vélekednek az oldal szerkesztői –, de abban azonban biztosak, hogy nem győződtek meg arról, hogy szabad-e az út. Nagyjából a járművek negyede lassított az átkelő előtt.

A KRESZ egyébként pontosan szabályozza, hogy meghibásodott jelzőberendezés esetén (azaz ha a fénysorompó vagy félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést NEM ad) a vasúti átjáró előtt meg kell állni. Ezután a vasúti átjáróra akkor szabad ráhajtani, ha "a vasúti átjáró olyan kialakítású, hogy a megállás helyéről a vasúti pálya mindkét irányban kellő távolságra belátható és a jármű vezetője meggyőződött arról, hogy az átjáró felé vasúti jármű nem közeledik". Vagy ha a forgalmat vasúti jelzőőr, rendőr irányítja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában

Frank Zappa világa, avagy üdv a felfoghatatlan zenék birodalmában

Kifordított abortuszplakátokkal üzennek az LMBTQ-gyerekeiket el nem fogadó szülőknek

Kifordított abortuszplakátokkal üzennek az LMBTQ-gyerekeiket el nem fogadó szülőknek

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre

Munka nélkül maradtak a matadorok, jótékonysági bikaviadalt rendeznek a megsegítésükre