szerző:
hvg.hu

Azt még nem tuni, a NASA a most bemutatott marsjárót küldi-e 2020-ban a vörös bolygó felé, de csak remélni tudjuk, hogy igen.

Nincs már messze az idő, amikor a NASA végre embereket indítt a Mars felé, ami minden túlzás nélkül az évszázad legfontosabb eseménye lesz. Előtte azonban már készítenek egy marsjárót, ami jó szolgálatot tehet majd az ott landoló űrhajósoknak.

Ez lesz majd a Mars 2020, melynek egy lehetséges koncepcióját mutatta be csütörtökön a NASA a Kennedy Űrközpontban. A meglehetősen batmanesre sikerült jármű olyan, mintha egy scifiből gurult volna elő. A helyzet félig igaz is, legalábbis ami a scifi részét illeti. Kiderült ugyanis, hogy ez még koránt sem a végleges változat, de valószínűleg jó néhány részletét felhasználják majd az igazihoz.

©

Ettől függetlenül a tervezőknek már így is nagyon megérte elkészíteni. A benne lévő műszereket ugyanis az ilyen kísérlezésekkel tudják majd minél precízebben elhelyezni. A kocsi elejébe így került a GPS és a rádió, míg a hátulja levehető, éa laboratóriumként szolgál.

A kocsival egyébként fúrásokat akar végezni a NASA. hogy egyrészről az élet után kutassanak, másrészről pedig megmérik, a leendő telepeseket mennyire látná el a bolygó néhány szükséges erőforrással.

A beszámolók szerint a kocsit egy 700 voltos akkumulátorcsomag tápálja majd, amihez a tetjére napelemet is szereltek, ezzel biztosítva az utánpótlást. A hatótávról ugyanakkor nincs hír.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!