szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ma már lényegében bárhova felapplikálhatunk egy apró GoPro kamerát, azonban a Forma –1 hőskorában még nem volt ilyen egyszerű a helyzet.

A Forma–1-es közvetítésekben látott kameraképek közül sokan a fedélzeti kamerák látványvilágát szeretjük a legjobban, hiszen talán ezek visznek legközelebb ahhoz, hogy körülbelül mit lát és érez egy pilóta a cockpitben. Sokan talán nem is gondolnánk, hogy a fedélzeti kamerák milyen komoly múltra tekintenek vissza, pedig nagyon is így van.

Az első ilyen készülékeket már évtizedekkel előtt bevetették a pályákon száguldó autókon, eleinte azonban csak versenyeken kívül, és amint az az alábbi felvételeken is látható, sokszor igen egyedi, mondhatni sufnituning módon. Így fordulhatott elő például, hogy nemcsak egy kamera, hanem egy kamerát a kezében fogó operatőrt is felkötöztek a pilóta elé. Vagy éppen mögé.

©
©
©
©
©
©

Ez tehát a múlt, a jelen pedig már a nagyfelbontású és adott esetben forgatható fedélzeti kamerákról szól, sőt a Formula E-ben már a manapság egyre divatosabb 360 fokos térkamerákat is alkalmazzák. Idén elstartolt a széles körben elérhető Full HD közvetítések mellett felbukkanó Ultra HD felbontású Forma–1, igaz első körben csak az Egyesült Királyságban.

A jelenleginél négyszer több képi részletet tartalmazó 4K közvetítéseket követően 2018-ban jelentősen átalakulhatnak a fedélzeti kamerák, ugyanis a jelenleg alkalmazott onboard camek nem igazán kompatibilisek az érkezőben lévő, autóra szerelt fejvédőkkel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást

Érdemes lehet kivárni a teherbe eséssel a koronavírus-oltást

Egy hiba miatt telefonszámokat lehetett kiszipkázni a TikTok rendszeréből

Egy hiba miatt telefonszámokat lehetett kiszipkázni a TikTok rendszeréből

Harrison Ford 2 órát várt a koronavírus-oltásért, mert nem akarta, hogy az ismertsége előnyhöz juttassa

Harrison Ford 2 órát várt a koronavírus-oltásért, mert nem akarta, hogy az ismertsége előnyhöz juttassa