szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vasúttársaság munkatársai már vizsgálják, mi okozta az üzemzavart. Baleset nem történt a bizarr esetnél.

A 444.hu egyik olvasója tette közzé az alábbi videót, amin az látszik, hogy az egyik Szeged közeli vasúti átjáróban nyitott sorompónál érkezett a vonat. A videó elején látszik, hogy a szemből jövő kamion elindult volna, az autósok dudáltak neki, hogy álljon meg, mert jön a szerelvény. A vonat vezetője is érzékelhette, hogy fel van nyitva a sorompó, mert dudált, és majdnem állóra fékezett az átjáró előtt.

A 444.hu megkérdezte az esetről a MÁV sajtóosztályát. Válaszukban azt írták, munkatársaik még vizsgálják a sorompó üzemzavarának okát. A vasúttársaság szerint mivel a jelzőlámpa nem világított fehéren, ezért a KRESZ-t ismerős autósoknak tudniuk kellett, hogy mi a teendőjük ilyen esetben.

„Biztonsági okokból a biztosítóberendezési áramkör kialakítása olyan, hogy lezáródik a sorompó, majd 6-10 perc után, ha nem jön vonat, akkor üzemzavar állapotba kerül. A beépített biztonsági funkciónak megfelelően ilyenkor a közút felé nincs fényjelzés (a készülék sötét), ugyanakkor a csapórúd lassan (kb. 90 másodperc alatt) felnyílik, hogy a KRESZ betartása mellett a csapórudak kikerülése nélkül (szlalomozás) át lehessen haladni az átjárón, s ne okozzon tartós fennakadást a keresztező közúton.”

Ilyen esetekben a mozdonyvezetőket azonnal értesítik, aminek következtében a vonatokkal maximum 15 km/h-s sebességgel haladhatnak az átjárónál, hogy időben meg tudjanak állni, valamint – szükség esetén – hangjelzést is adnak, írta a MÁV. Vasúti berendezés meghibásodásából eredő baleset hét éve nem történt, tették még hozzá.

Ugyanakkor a MÁV válaszában megköszönte a gépjárművezetőknek, hogy "az előírásokat betartva körültekintően közlekedtek, és meggyőződtek a vonat közeledéséről”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!