szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jellemző tendencia, hogy a csomagtérben hiába is keressük a pótkereket defekt esetén, nem is volt ott sosem.

Az amerikai AAA – nem a nálunk is ismert használt autós cég, hanem az American Automobile Association – mérte fel azt, az Európában is egyre jellemző tendenciát, hogy az új autókból lassan eltűnnek a pótkerekek.

A kimutatásaik szerint az új autók közel harmadában egyáltalán nincs, vagy csak opciósan rendelhető a pótkerék. Itt egy általuk készített lista, amin több száz típus szerepel, melyeknek van, illetve nincs pótkerekük. Bár ez amerikai gyűjtés és lehet, van eltérés a felszereltségek közt az európai autókhoz képest, de az nyilvánvaló, hogy ez a trend Európában is erősen jelentkezik.

A magyarázatok közt a legjellemzőbb a gyártói oldalról a tömegcsökkentés és az ezzel jelentkező fogyasztáscsökkenés.

Mindenesetre a helyzet az, hogy az új autót használók harmada, ha akarna, sem tudna az út mentén kereket cserélni. Persze a gyártók közt jó néhány akad, aki defekttűrő gumival szerelteti az új autókat, bár ez a trend most épp megfordulóban van. További opció, hogy valamiféle gyorsjavító készletet kínálnak az autóhoz. És marad még egy lehetőség, hogy sokszor szinte irreálisan drágán, opciósan lehet teljes értékű, vagy úgynevezett mankókereket kérni az új autóhoz.

Az AAA mindenesetre ad néhány egyszerű tanácsot is. Elsőként, hogy kérdezzünk rá mennyiért van a pótkerék. Ha van pótkerekünk, akkor azt fel is kell fújni néha, mert egy lapos kerékkel nem sokra megyünk.

Ha javítókészlet van, érdemes kicsit tanulmányozni, hogyan működik. Ennek a rendszernek is van érvényességi ideje, ellenőrizzük néha. Az asszisztens szolgálat, aki megengedheti magának szintén elég jó opció. Főleg az olyan elég extrém példák esetében, ha valaki például egy BMW i3-ssal kap defektet, amelynek nagyon szokatlan 155/70/R19-es méretű kereke van, nem nagyon számíthat mástól segítségre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!