szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy Tesla Model S-t bütyköltek át üzemanyagcellás járművé.

Akinek Teslája van, és esetleg hiányolná a tankolás klasszikus élményét, annak örömére most meghekkeltek egy Teslát, és átalakították üzemanyagcellássá.

A holland gázipari vállalat, a Holthausen Group, amely hidrogénkutakat is üzemeltet vitte véghez az egyelőre páratlan átalakítást.

A Tesla Model S 100D-ben az akkumulátorok helyére berakták az üzemanyagcellákat és a hidrogéntartályt. A lényeget tekintve a működési mechanizmus hasonló, mint a normál elektromos autónál, csak míg ott, az akkumulátor „eteti” a motort, itt az üzemanyagcellákban zajó elektrokémiai reakció révén keletkező elektromosság táplálja a motort. A lényeg, hogy mindezzel a trükkel egyben nagyjából megkétszerezték a Tesla hatótávját is.

A Hesla, ahogyan elnevezték, hatótávja 1000 kilométer, ami jelentősen több, mint a 632 kilométert tudó normál Model S 100D-é.

A hírek szerint terméküket forgalmazni is kívánják mintegy 50 ezer eurós áron, erre azért vélhetően lesz egy-két szava a Teslának is.

©

Mielőtt nagyon belelkesülnék a hidrogénes Teslák ötletén, mindig felmerül, hogy a hidrogénautózáshoz jelentősen új infrastruktúra kialakítása lenne szükséges, míg az elektromos autózáshoz és annak legjellemzőbb töltési módjához, miszerint a felhasználók leginkább otthon töltik az autót, hellyel-közzel megvan az infrastruktúra. Hidrogénautó, plug-in hibrid. Melyik lesz a győztes technológia?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!