szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fokozatokat iktatnak be a bírságolásba a fuvarozók számára aszerint, hogy sorozatosan történik-e a szabályszegés.

November 12-től megváltoznak a bírságolási szabályok az e-útdíj, vagyis a HU GO rendszerben. A lényeg, hogy a módosított kormányrendelet az eddigiektől eltérően, jogosulatlan úthasználat esetén figyelembe veszi a jogosulatlanság időbeliségét, és három idősáv szerint állapítja meg a bírság mértékét – írta tájékoztatójában a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.(NÚSZ).

A bírságtételeket három különböző kategóriába osztják majd, aszerint, hogy a jogosulatlan úthasználat első észlelését követő 8 órás idősávon belül történtek-e további szabályszegések. Ez alapján az úthasználó mérsékelt, normál vagy emelt bírságösszegre számíthat.

A jövőben alkalmazandó bírságösszegeket itt lehet megnézni. (A rendelet 9-es számú mellékletében.)

Egyébként most is létezik bírságriasztási szolgáltatás, ami nem csak a sorozatos bírságolás elkerüléséhez nyújt védelmet, hanem az emelt összegű bírság megfizetésétől is megóvja az úthasználót, ha időben korrigálja hibáját.

Ami lényeges, hogy a vonatkozó jogszabály alapján sem a NÚSZ-nak, sem az eljáró hatóságnak nincs mérlegelési lehetősége: minden mulasztást kötelezően bírság követ. Függetlenül attól, hogy a konkrét ügyben a fuvarozó cég, vagy a fuvarozást végző munkatárs hibázott, ahogyan attól is független, hogy nem szándékolt tévesztés, esetleg szándékosság áll a háttérben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!