szerző:
hvg.hu

Közel másfél év fogház vár egy autósra, miután halálos balesetet okozott. Állítása szerint a járműve elé kiugrott vadat akarta elkerülni, azonban ezt nem tudta bizonyítani.

Letöltendő ítélet vár egy 32 éves nőre, mert az autója elé ugró vad miatt balra rántotta a kormányt, majd ütközött. A nővel a vőlegénye testvére utazott, ő láthatta egyedül az állatot, azonban ő meghalt a balesetben. Más nem erősítette meg a nő vallomását.

A 32 éves nő csak arra emlékezett utólag, hogy az ukrán határhoz közeli faluból a szomszédos városba tartott buliba a Suzukijával. Jobbján a vőlegénye öccse ült, párja már a szórakozóhelyen várta őket. Az útjuk során egyébként egyre lassabban haladtak a kezdődő esőben, ráadásul éppen utolértek egy furgont, amikor jobbról valamilyen állat a piros Suzuki elé ugrott – írja az esetet feldolgozó cikkében a Vezess.hu.

Rita reflexszerűen balra kapta a kormányt. A szembejövő sávban egy trélert húzó Toyota Land Criuser érkezett, amely a saját sávjába átugró kiskocsi jobb oldalát találta telibe. Középen, éppen, ahol Peti ült. Bár be volt kötve a 27 éves fiatalember, az öreg Suzuki nem tudta megvédeni: egy nappal a baleset után belehalt súlyos sérüléseibe a kórházban.

A nő elismerte, hogy látta a vadveszélyt jelző táblát, sőt, jól ismeri a környéket, az éjszakai állatmozgások köztudottak arrafelé, éppen ezért haladt 60-70 km/h közötti sebességgel. Mások is megerősítették, hogy a Suzuki jóval a megengedett maximális sebesség alatt haladt, és azt is, hogy váratlanul és hirtelen tért át a menetirány szerinti szemközti sávba. Az út menti bokros területről állítólag kiugró vadat azonban egyikük sem látott.

A Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd által védett Rita halált okozó manőverével kapcsolatban a bíróság előtt az vált eldöntendő kérdéssé, hogy valóban – ahogy állítja – egy vad ugrott-e elé, és a vele való ütközést próbálta meg elkerülni így a nő, avagy – állításával ellentétben – előzni akart. Ügyvédje szerint az előzést kizárta a Suzuki sebessége, ami ehhez teljesen alkalmatlanul alacsony volt. Lassú tempóját megerősítette a tanúk mellett az utólagos szakértői vizsgálat is.

Csakhogy a bíróság nem fogadta, hogy a 90-es tábla melletti 60-70 km/órás tempó kizárja Rita vélt előzési szándékát. Mivel a tragédiát okozó ütközés Rita felől nézve a szemközti sávban történt, ahol ő tartósan nem haladhat, felmerült a jobbratartási kötelezettség megszegése is a bíróság előtt. További kételyük az volt: ha látta a vele szemben érkező Toyotát, akkor, miért nem próbálta meg gyorsan visszarántani az autóját a saját sávjába? Ha nem látta, akkor pedig figyelmetlenül vezetett, amivel sajnálatos módon balesetet okozott.

A Rita elé ugrott vadat egyedül az elhunyt Peti látta, láthatta. Más nem erősítette meg, így a bíróság végül úgy döntött, a balesethez két lehetőség valamelyike vezethetett. Mindkét esetben bizonyítottnak látta, hogy a 32 éves nő hibázott. Enyhítő körülményként értékelte büntetlen előéletét, valamint azt, hogy immár 15 éve, azaz 17 éves korától balesetmentesen autózott. Soha, semmilyen bírságot nem kapott korábban a közlekedése miatt.

Mindezek miatt a fiatal nőt 1 év 4 hónap fogházbüntetésre ítélte a bíróság, amelynek végrehajtását nem függesztette fel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Theresa May: eltávolításom nem könnyítené meg a Brexitet

Theresa May: eltávolításom nem könnyítené meg a Brexitet

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Vásárlás: egyre nagyobb a leszakadás

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Bábjáték Ukrajnában: régi idők politikája

Miért lesz a kisember egy törvényszegő, korrupt rendszer híve?

Miért lesz a kisember egy törvényszegő, korrupt rendszer híve?

Kockázatos lépés volt, de bejött - így nyitott a Starbucks Olaszországban

Kockázatos lépés volt, de bejött - így nyitott a Starbucks Olaszországban