szerző:
hvg.hu

A környező országok némelyikében használják egy ideje. Talán nem ok nélkül.

Magyarország területén nem találkozhatunk ezzel a figyelmeztető táblával, viszont a környező országokban, Romániában akár előfordulhat. Fontos tudni a jelentését – hívja fel a táblára a figyelmet a vezess.hu. Hozzáteszik: a tábla neve Bulgáriában egyszerűen fekete pont, és általánosságban veszélyes útszakaszt jelöl. Pontos definíciója szerint: “Útszakasz magas baleseti kockázattal.”

A táblát Romániában 2014-ben vezették be, olyan szakaszokon, ahol öt évre visszamenőleg több halálos és/vagy súlyos közlekedési baleset történt. „A piros háromszög közepén nagyméretű fekete ponttal figyelmezteti a gépjárművezetőket, hogy lassítsanak és kerüljenek mindenfajta veszélyes manővert 1 kilométeres távolságon keresztül” – írta anno a frissujsag.ro.

A hazai KRESZ-ben ez a tábla lényegében megfeleltethető az „Egyéb veszély” táblának – talpán álló háromszög, közepén felkiáltójellel - amelyet gyakran kiegészítő információval látnak el. Ilyen táblát a veszély konkrét helye (a veszélyes útszakasz kezdete) elé raknak ki autópályán 250 - 500 méterrel, lakott területen kívül egyéb úton 150 - 250 méterrel, lakott területen 50 - 100 méterrel, kivéve, ha a jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla rövidebb távolságot jelöl meg.

Ugyanakkor a Romániaihoz hasonló, kifejezetten csak a balesetveszélyes helyszínre vonatkozó kizárólagos jelölést az itthoni KRESZ-ben is el tudnánk képzelni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!