szerző:
hvg.hu

A Ford 2022-re 40 darab elektromos és hibrid autóval akar előállni, amelyek mindegyike a meglévő, népszerű autók átalakítását jelenti.

Alig néhány napja kezdődött Amerikában a Detroiti Autószalon, de könnyen lehet, hogy a Ford bejelentésénél erősebbet már nem fogunk hallani az idei eseményen. A cég elnöke, Bill Ford ugyanis bejelentette, 2022-ig, vagyis a következő öt évben 11 milliárd(!) dollárra növelik az elektromos autók fejlesztésére szánt összeget. Ez forintban átszámolva mintegy 2774,6 milliárd forintot jelent – számolt be róla a BBC.

A bejelentés több szempontból is fontos. Egyrészről a tavalyi évben még "csak" 4,5 milliárd dollárról volt szó, vagyis az összeget több mint a duplájára emelték. Másrészről a Fordnak nagyon ügyesen kell elköltenie ezt a pénzt, Amerikában ugyanis komoly vásárlóereje van az általuk gyártott hatalmas pickupoknak, így ha nem akarnak elszakadni ettől a típustól, ugyanolyan teljesítményt kell letenniük az asztalra elektromos formában, mint amire most a belső égésű motorral szerelt járművek képesek.

©

A cég azonban a jelek szerint nemcsak egyfajta modellre fókuszál, Bill Ford elképzelése szerint ugyanis a Fordnak 2022-re 40 darab hibrid és teljesen elektromos autója lesz. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a cél a jelenlegi paletta átalakítása, vagyis nem feltétlenül új modellekben gondolkodnak. A 40 különböző járműből 16 lesz teljesen elektromos, 24 pedig hibrid meghajtású.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!