szerző:
hvg.hu

Az új találmány hazai elterjesztője értesítette az Indexet, hogy fordulat történt, a Magyar Közút méltányosságból elengedte a gyalogos-átkelőhelyeket biztonságosabbá tevő zebrazászlók hatósági díját, így azokat fel lehet szerelni.

Mi is beszámoltunk arról a pofonegyszerű megoldásról, amely nagyban növelheti a lámpa nélküli gyalogosátkelőhelyeken való közlekedés biztonságát: a rendszer lényege, hogy a gyalogosok az átkelőnél kihelyezett zászlókat maguk elé tartva átmennek a túloldalra, ott pedig visszahelyezik azokat egy másik dobozba. Ennyi, nem több.

Az ötlet gombamód kezdett szaporodni, Dunaharasztiban, Gyálon, Telkiben és Zircen is beindult a zászlósítás, Gödöllőn viszont a közúti szakfelügyelet negatív hozzáállása miatt utólag le kellett szerelni a zászlókat, pedig azok roppant népszerűek voltak – írja az Index. Ezután felháborodva jelentkeztek a pomázi, szentendrei zebrazászlósok, hogy a Magyar Közút mint szakfelügyelet valóban hozzájárult a kihelyezéshez, csak éppen zebránként 34 ezer forint hatósági díjat kérnek cserébe, és az út mellé nem engedik felszerelni a zászlótartókat.

A kezdeményezés hazai motorja, Füle Sándor most azt írta a lapnak, hogy megoldódott a probléma, a felügyelet méltányosságból ugyanis elengedte a zebrazászlók hatósági díját, és könnyített a felszerelés követelményein. És bizonyára ugyanez történik majd a többi helyen is.

Aki viszont ilyen zászlót szeretne kihelyezni jelzőlámpás irányítás nélküli átkelőknél, minden esetben engedélyt kell kérnie az adott út kezelőjétől – hívta fel a figyelmet a Magyar Közút. Ha a zászlótartók csak közműoszlopra helyezhetők ki, akkor pedig a közműveket fenntartó társaság engedélyére is szükség van – olvasható a cikkben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!