szerző:
hvg.hu

Egy igen érdekes statisztikai elemzés, amely arra is rámutat, mennyire igazak az előítéletek a biztonságosnak és kevésbé annak tartott autótípusokról.

Magyarországon 2016-ban összesen 301-en veszítettek életüket gépjárművekben, és további 12 361 könnyebb és súlyosabb sérülést mutatnak a statisztikák.

A G7.hu oldal cikkírója megvizsgálta, hogy az egyes márkákon belül 10 ezer autóra mennyi halálos baleset jut, aszerint is vizsgálva, hogy okozói vagy elszenvedői voltak az eseményeknek. Példaként: egy Mercedes ütközött egy BMW-vel, és a balesetet a Mercedes okozta, de a BMW-ben halt meg valaki, akkor a BMW-nek húztak be egy strigulát a vétlenek között. Ha pedig a Mercedesben halt volna meg valaki, akkor a Mercedesnek adtak szégyenpontot, de az okozók között.

A 10 ezer alatti darabszámú márkákat nem vették figyelembe.
©

Érdemes hozzátenni azt is, hogy a lista nem arról szól, hogy egyes márkák sofőrjei, hogyan közlekednek, hanem ha a baleset bekövetkezik, akkor arányait tekintve ezekben a márkájú autókban sérülnek meg a legtöbben.

A cikkben említik azt is, hogy nem állnak rendelkezésre adatok a modellek és futott kilométer szerinti bontásban, amelyek nagyban árnyalhatnák tovább a képet. Ugyancsak azt, hogy mindez egy év adatait mutatja, ami nagyon sokat változhat évente.

Érdemes a cikket átböngészni, mert az 50 ezres darabszámnál nagyobb márkákra szűkítve is elvégezték a szűrést, valamint az összes személyi sérüléssel járó baleseti statisztikára is, amely igen eltérő képet fest.

Egy kisvárosnyi ember hal meg évente közlekedési balesetben az EU-ban

Az elmúlt évben 25 624 ember vesztette életét az utakon az unióban. Mindez, mintegy ötszáz emberrel alacsonyabb szám, mint a 2015-ös évben volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!