szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szakértői becslések szerint már több mint 3000 darab tisztán elektromos autó van regisztrálva hazánkban, míg év végére 5000 feletti darabszám valószínűsíthető. A következő években átlagosan 65-68 százalékos bővüléssel számol a kormányzat.

A magyarországi elektromos autózás kapcsán a szkeptikusok részéről gyakran felmerülő kérdés, hogy a használt autók országában mennyire van egyáltalán igény az elektromos autókra. Az Ipsos szakemberei nemrég készítettek egy felmérést, amely épp ezt a kérdést igyekszik megválaszolni.

A beszámoló szerint még 2017-ben felmérték a hazai autósok elektromos autózáshoz való pillanatnyi viszonyát, illetve azt is, mennyire gondolkodnak a zéró emissziós autókban a jövőbeni vásárlásnál. Az online kérdőív segítségével 863, jogosítvánnyal rendelkező, saját vagy céges autót használó interjúalany válaszai alapján úgy tűnik, 2019-ig a célcsoport közel harmada váltja le jelenlegi autóját. Új személyautó vásárlásakor 10-ből 9-en mérlegelnék egy alternatív meghajtású autó beszerzését a jövőben, az elektromos autók mára már ténylegesen is a hétköznapi beszédtéma részét képezik – derült ki a felmérésből.

©

A kutatócég becslése szerint a teljes autós célcsoport negyede, míg a viszonylag új (5 évnél fiatalabb) autót használók harmada venné számításba legközelebb e-autó vásárlásának lehetőségét. A felmérésből az is kiderült, a gyerekes családosok és a diplomás autósok különösen nyitottak a tisztán elektromos hajtású gépkocsik vásárlására.

Az elektromos autózás kapcsán az is gyakran elhangzó ellenérv, hogy a "motor duruzsolását" semmi pénzért nem cserélnék le az emberek egy "hangtalan" autóra. A jelek szerint ez a sztereotípia is megdőlni látszik, a válaszadóknál ugyanis nemcsak racionalitás (kedvező adófeltételek és használati költségek), vagy a környezetvédelem szól a villanyautók mellett, de a kapcsolt várakozások között az autózás újszerű élménye is megjelenik. Tény ugyanakkor, hogy a legnagyobb félelmet a magas beszerzési ár és a korlátozott utazási távolság jelentik.

Ez utóbbira lehet megoldás egy olyan projekt, mint amit a britek terveznek, vagy épp annak az európai gyorstöltő-hálózat kiépéítéseamiből Magyarország is kapna –, aminek köszönhetően a hatótávolság már kevésbé lenne probléma.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!